KAZNA ZA UKAZANE NEPRAVILNOSTI

Sutkinja Juričić stegovno prijavljena DSV-u

01.04.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Protiv sutkinje Upravnog suda Mirjane Juričić, koja je široj javnosti postala poznata nakon što je na Upravnom sudu uspjela osporiti zakonitost prošlogodišnje odluke Hrvatskog sabora o imenovanju ustavne sutkinje Slavice Banić, pokrenut je stegovni postupak na prijedlog predsjednika Upravnog suda Ivice Kujundžića, doznaje se danas u Državnom sudbenom vijeću (DSV).

Prijedlog za stegovnim postupkom protiv sutkinje Juričić DSV-u je prije desetak dana podnio predsjednik Upravnog suda, potvrdio je Hini tajnik DSV-a Bojan Bugarin koji nije želio otkriti zbog čega je sutkinja stegovno prijavljena, odnosno za koje stegovno djelo se tereti.

"O tome za sada ne možemo govoriti jer je postupak tajan", kazao je Bugarin koji nije znao reći kada će stegovno vijeće DSV-a odlučivati o slučaju sutkinje Juričić, odnosno uputiti joj poziv na ročište.

Inače, po zakonu tajnost postupka može prekinuti samo stegovno prijavljeni sudac.

Na Upravnom sudu danas se također nije moglo doznati zašto je predsjednik suda Kujundžić, kojeg je DSV prošlog tjedna trajno imenovao sucem, prijavio sutkinju Juričić, čiju je kandidaturu za ustavnu sutkinju u dva navrata podržao, posljednji put prije dva tjedna.

Prema pisanju medija, sutkinja Juričić do danas nije znala za stegovni postupak za koji je doznala od novinara.

Mediji nagađaju da je postupak pokrenut zbog njezinih javnih istupa u kojima je prozvala nekoliko osoba sa Upravnog suda, među kojima i predsjednika Kujundžića, da je žele ocrniti, nakon što je lani javno ukazala na navodno nezakonito imenovanje Slavice Banić ustavnom sutkinjom.

Upravni sud je utvrdio da od Hrvatskog sabora imenovana sutkinja Banić nije ispunjavala uvjete natječaja, no konačnu riječ o tom slučaju dati će Ustavni sud koji je odgodio izvršenje presude Upravnog suda dok ne odluči o ustavnoj tužbi Slavice Banić. Ona je, pak, do tada izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima.