postoji rješenje

Sustav odvodnje u Gračacu nema kapaciteta za ekstremne oborine

20.05.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Sustav odvodnje u Gračacu postoji, ali nije dovoljno velikog kapaciteta za ekstremne oborine, zaključili su u subotu potpredsjednik Vlade Davor Božinović, zadarski župan Božidar Longin te predstavnici lokalnih vlasti i Hrvatskih voda za obilaska poplavljenih naselja Gračaca

Na području Novog naselja 2, gdje je voda ušla u 13 kuća, postoje dva rješenja, privremeno 3,5 km dugim prokopom do ponornica i gradnjom novog kolektora s odvodnjom do rijeke Otuče.

Župan Longin obećao je svima da će stručne službe u ponedjeljak sjesti s Hrvatskim vodama da bi s našlo najbolje rješenje i krenulo u proračune, a da bager koji je radio žurne prokope za oticanje poplavne vode, može nastaviti raditi na privremenom prokopu.

Božinović se s tim u vezi također zauzeo da se osim efikasnog dugoročnog rješenja vrlo brzo nađe ad hoc rješenje za odvodnju, da građani ne bi živjeli u stresu i strahu.

Osim u tom naselju poplavljena je bilo i 26 kuća u naselju Žabarica. Stanovnik Žabarice Senko Slobođanac rekao je ministru Božinoviću da su za svake obilne kiše svi u Žabarici ugroženi, a da sa sjedišta svojih automobila skidaju fekalije.

Zajedno s ostalim mještanima za najnoviju poplavu osim lokalne vlasti i Hrvatskih voda optužio je i HEP radi nepravovremenog dizanja obližnje brane na Otuči.

“Očistiti prokope i kanale, Slavonija je ravna a riješila je odvodnju”, rekao je.

U Gračacu su bila poplavljena 73 objekta, od čega 70 privatnih kuća, te franjevački samostan, postaja granične policije Gračac i brenzinska postaja.

  • +16
Pogled iz zraka na poplavljeni Gračac Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Božinović je rekao da ta poplava nije utjecala na rad policije, jer “policija funkcionira u svim uvjetima i to nikada nije i neće biti upitno”.

Traje popisivanje šteta, očekuje se proglašavanje stanja prirodne nepogode, s tim da je načelnik Robert Juko najavio da će tražiti i pomoć za obnovu cesta, jer ih je 24 oštećeno u poplavi, a bio je oštećen i vodovod u Grabu.

Župan Longin je najavio proglašenje prirodne nepogode čim se skupe podaci o štetama s terena, za Gračac još nema preliminarnog iznosa šteta.

Za Obrovac, Longin je rekao da je šteta na cestama oko 900.000 eura, a na školama i knjižnici je oko milijun eura, a štete na kućama se još zbrajaju.

Jutros je potvrđeno nalazima uzoraka vode da je u Gračacu voda iz vodovoda mikrobiološki potpuno zdrava za piće, a inače traje isušivanje kuća i daljnja podjela isušivača.