hidrične bolesti

Epidemiolozi u Obrovcu i Gračacu rade na mjerama zaštite od širenja zaraze

17.05.2023 u 19:11

Bionic
Reading

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije počeli su u srijedu u Obrovcu i Gračacu provoditi preporuke iz dokumenta "Standardne operativne postupke nakon poplave”, s naglaskom na čišćenju vodovodnih cijevi i kontroli vode za piće kako bi se građane zaštitilo od zaraza.

Djelatnici Zavoda u srijedu su se na terenu sastali sa stožerima Civilne zaštite Grada Obrovca i Općine Gračaca kako bi se provele preporuke iz tog dokumenta i obavila dezinfekcija.

U tom su dokumentu, kako kaže voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić, opisane opasnosti i kritični problemi koji nastaju tijekom poplave, a posao dezinfekcije se povjerava tvrtki ovlaštenoj za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

“Najvažnije je da i dalje pratimo obavijesti vodovodnih komunalnih tvrtki i Hrvatskih voda o kvaliteti vode kako bismo bili sigurni da konzumiramo samo vodu koju službe proglase pitkom vodom”, rekao je Medić.

Među ostalim, standardni operativni postupak nalaže da se vodovodne cijevi nakon poplave trebaju mehanički očistiti od mulja u objektima od javne važnosti kao što su škole i vrtići te u svim drugim javnim i privatnim objektima.

Medić je podsjetio da je Zadar prije šest godina imao poplavu te da se "borba protiv hidričnih bolesti pokazala dobrom po istim standardnim operativnim postupcima". Istaknuo je kako se nada da će se i sada svi pridržavati propisanih mjera tijekom sanacije posljedica poplave te da će sve proći bez ikakvih hidričnih epidemija i trovanja.