KANDIDAT LABURISTA ZA GRADONAČELNIKA

Šustar: Rijeka umire, vrijeme je za promjenu vlasti!

18.04.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Predrag Šustar, zasad jedini protukandidat riječkom SDP-ovom Vojku Obersnelu za mjesto gradonačelnika Rijeke, najavljuje žestoku borbu na lokalnim izborima u svibnju 2013, ali i pobjedu. Tvrdi da je Riječanima potrebna promjena, pa čak i kad bi sadašnji, dugogodišnji gradonačelnik, bio i savršen

Dolazi iz stranke Hrvatskih laburista, dekan je na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje radi i do 11 sati dnevno, oženjen je i ima dvije kćeri. Ostavlja dojam smirenosti i uvjeren je da je građanima dosta gromoglasnih političara. 'Takav sam, gradonačelnik bi i trebao biti 'čovjek u sjeni', ali i imati sve konce u rukama', drži sveučilišni nastavnik Šustar.

'Do prvog fakulteta koji sam završio - Molekularna biologija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu - sve sam prošao u Rijeci, tu sam i rođen, tako da jako dobro znam sve razine obrazovanja i kako je Rijeka funkcionirala 80-ih godina', kaže Šustar. Vojni rok odslužio je u Sarajevu, a onda otišao studirati filozofiju u Pisu i Padovu. Nakon diplome, u Padovi je upisao doktorski studij filozofije i doktorirao. 'Područje bavljenja je sve vezano za znanost i, ono što je važno, odnos znanosti prema društvu, ekonomiji i politici', ističe.

Godine 2003. vraća se u Rijeku i zapošljava na Sveučilištu, gdje je bio pročelnik Odsjeka za filozofiju pa prodekan, a sada je ušao u drugi mandat dekana Filozofskog fakulteta. 'Funkcija dekana je vrlo odgovorna i naporna funkcija i za mene je bila otkriće u pozitivnom smislu jer imam konkretnu šansu pomoći kolegama, studentima i široj zajednici. To je bio klasični primjer dobre prakse kako biti u javnoj službi, zajednici unutar koje funkcioniraš, bez ikakve patetike. Ja to očekujem i na mjestu gradonačelnika', govori.

Za Šustara, koji je dvije godine proveo i u New Yorku, na Columbia Universityju, kao Fulbrightov stipendist, politika je logičan slijed onoga što trenutačno radi. 'Pet godina sam u upravi Fakulteta i Sveučilišta, a to je, kao i politika, javna služba. Tako bi barem trebalo biti i za mene tu nema nikakve razlike, osim raznolikosti područja bavljenja', napominje.


Laburisti su za njega lijeva opcija, koja je nova, svježa, ima primjerenu i iznimno odgovornu komunikaciju s biračkim tijelom i širokom bazom. 'Nudimo program koji puno bolje ispunjava programsku platformu i ideale socijaldemokracije. Stranka smo koja ima sve veći i veći zamah', kaže ovaj 42-godišnji kandidat za riječkog gradonačelnika te ističe sustav vrijednosti koji korespondira vremenu i biračima, kao odliku Laburista. Za njega u Hrvatskoj trenutačno nema stranke koja na odgovorniji način i s više respekta komunicira s biračima.

Važna je, dodaje, i međunarodna razina te ističe dva izvora - Welfare state (Država blagostanja) koju zastupaju skandinavske zemlje, kao i britanski laburizam. 'On funkcionira u kontekstu izrazito jakog neoliberalnog modela kapitalizma i uspijeva promovirati naše zajedničke vrijednosti u negostoljubivom okruženju', tvrdi.

'Uspješna gradska uprava mora dobro balansirati ono o čemu primarno moramo brinuti, a to je dobrobit naših građana, što se ne može bez uspjeha u gospodarstvu', komentira Šustar problem sve većeg broja beskućnika u Rijeci. Gospodarstvo u Rijeci je, tvrdi, pod velikim znakom pitanja pa onda, kaže, nije ni čudno da socijalna skrb, zdravstvo i obrazovanje, što je Laburistima primarni interes, dođu u krizu, jer se za to nema sredstava.

Najavljuje vrlo detaljan program Laburista, a obnova gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta bit će primarni. 'Razlika našeg programa od ostalih stranaka jest da se riješi megalomanija', kaže i napominje da nijedan kapitalni projekt gospodarskog programa koalicije Tvoja Rijeka, kojim je 2009. Gradska uprava na čelu s Obersnelom dobila izbore u prvom krugu, nije ostvaren, pa je Rijeka tako još dublje utonula u besperspektivnost i stagnaciju.

Nadalje, poduzetništvo, pogotovo malo i srednje, u iznimno je lošem stanju, primjećuje Šustar, što bi po njemu trebalo biti u srcu gospodarskog oporavka Rijeke, te poručuje gradonačelniku da iznese konkretne pokazatelje jer bi ih građani željeli vidjeti. 'Ako iduće godine postanem gradonačelnik, Grad više neće biti konkurent, već partner poduzetnicima', obećava.

Za odliv najvitalnijeg dijela stanovništva iz Rijeke, kaže da se on ne može pravdati pukim prekrajanjem granica Rijeke. 'Grad je u ogromnoj stagnaciji ljudskog kapitala i alarmantnoj gospodarskoj situaciji, umirući je i taj trend treba zaustaviti. Mi imamo krajnje, konkretne mjere kako to postići i uskoro ćemo ih predstaviti javnosti', najavljuje.

Brodogradilište 3. maj je tradicija Rijeke i to, po njemu, mora ostati, no definitivno ga treba restrukturirati i unijeti promjene, a Grad treba definirati plan. 'Igramo se skrivača, treba se odgovorno početi ponašati prema radnicima i njihovim obiteljima, jasno im reći radi li se o likvidaciji ili suradnji s Uljanikom. Sve treba reći i građanima oko Marišćine. Bojim se da krajnji cilj s MBO Marišćina nije u trendu dobrih rješenja koje promovira Europska unija', drži Šustar i slaže se da će to biti jedno od najvažnijih pitanja lokalnih izbora.

Šustar i Laburisti respektiraju i HDZ, uz SDP drugu najjaču stranku, koja još nema svog kandidata za gradonačelnika, no Šustar se ne boji ni njega, tko god on bio. 'Riječka organizacija HDZ-a još je u velikom traženju i ne znam tko će im biti kandidat. Ovo je politička borba i nadam se da će biti fer', poručuje i dodaje da puno toga možemo naučiti iz nedavnih američkih izbora za predsjednika.

'Dvanaest, a kamoli 16 godina, takvo je zasićenje i pomanjkanje svježine, takvo stvaranje klijentelističkih odnosa unutar gradske vlasti da jednostavno nitko racionalan i nitko tko brine o vlastitoj i budućnosti svoje djece i svojih najmilijih nije spreman prihvatiti takvu vlast', zaključuje Šustar, govoreći o sadašnjoj vlasti u Rijeci.