MINISTRICA PUSIĆ

'Suradnja sa Srbijom postoji na nizu stvari koje nisu tako vidljive'

26.11.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je na smirivanje tenzija između Hrvatske i Srbije koje su podignute nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tijekom i nakon Oluje

Pusić je otvorila 4. forum civilnoga društva zapadnog Balkana koji se održava u zagrebačkom hotelu Internacional, zajedno s povjerenikom za proširenje Europske komisije Štefanom Fueleom.

Novinare je zanimalo kako Fuele gleda na nastalu situaciju u regiji nakon haške presude.

'Svi europski partneri su zainteresirani i promatraju na koji način presuda koja je izrečena u Haagu utječe na odnose u regiji. Naš je stav da bi bilo kakva presuda u Haagu utjecala na odnose u regiji, međutim na nama u regiji je da sada vodimo prema smirivanju politički osjetljive situacije i prema definiranju daljnje suradnje, i to već činimo', kazala je Pusić.

Komentirala je i izjave srpskog premijera Ivice Dačića, koji je u nedjelju rekao da su odnosi dviju zemalja u hladnom miru. Na pitanje smatra li njegove izjave opasnima, Pusić je odgovorila da 'nisu opasne'. 'Mi surađujemo na nizu stvari koje možda nisu tako vidljive. Povijest nas uči da je važno držati komunikaciju i kontakte između susjeda te surađivati na temama kojima možemo i voditi politički proces, a ne pustiti ga stihiji', kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova te dodala da je potrebno voditi politiku stišavanja tenzija.