VELIKA SUŠA

Šumski požari haraju Sibirom

22.05.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Požari se brzo šire sibirskim šumama i već su zahvatili stotinu tisuća hektara, uglavnom na dalekom istoku i u naftom bogatoj sibirskoj pokrajini Hanti-Mansijsku

Ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je u nedjelju na svojoj internetskoj stranici www.mchs.gov.ru podatke o najnovijim požarima koji su posljedica suše koja već podsjeća na lanjske katastrofalne suše u kojima su poginuli deseci ljudi, a Rusija je bila prisiljena zaustaviti izvoz žita.

Europski dio Rusije, središte ruske poljoprivrede, još nije zahvaćen požarima, ali vlasti kažu kako bi se stanje moglo pogoršati ako se sušno vrijeme nastavi.

U lanjskom rekordno dugačkom toplinskom valu ruske vlasti muku su mučile sa šumskim požarima i požarima u tresetištima. Tada je uništena četvrtina ruskih usjeva, deseci su ljudi izginuli u požarima, a nad Moskvu se nadvio opasni kiseli oblak.

Vjeruje se da su od lanjskih vrućina umrle stotine ljudi, ali vodeći ruski meteorolog kaže kako ne očekuje ponavljanje tako ekstremne suše.

Budući da su ekolozi počeli upozoravati na mogućnost ponavljanja katastrofe, u travnju je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio da se organiziraju snage kako bi se to spriječilo.

Službena predviđanja za ruske usjeve ove su godine 85-90 milijuna tona, a u 2010. požnjeveno je 61 milijun tona, u 2009. 97, a u 2008. 108 milijuna tona.