REAKCIJE NA TEŠKE OPTUŽBE

'Sumnje u Mesića dokaz su da ova vlada ignorira problem korupcije'

02.10.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Potvrda finskih tužitelja da je među osumnjičenima za uzimanje mita u aferi Patria i bivši predsjednik Stjepan Mesić, dokaz je da je korupcija u Hrvatskoj sistemski problem kojega je ova Vlada prerano zakopala u dvorište – barem to tako vide neki politički analitičari

Glavni finski državni odvjetnik i istražitelj za Globus je potvrdio da su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije – finske kompanije koja proizvodi vojna vozila. Potez je na hrvatskom pravosuđu i USKOK-u koji je, čini se, zastao na predistražnim radnjama.

Premda se Stjepan Mesić u razgovoru za tportal branio od optužbi i tvrdio kako priča o primanju mita nema smisla, politički analitičar Davor Gjenero smatra da je informacija iz finskog tužiteljstva prilično neugodna za Mesića, ali i za ugled Hrvatske. 'Očito je da hrvatski organi progona nisu dobro obavili svoj posao i da Državno odvjetništvo nije tijelo koje može uvijek efikasno djelovati kad se radi o korupciji na najvišoj razini', rekao je Gjenero.

Kaže da je Hrvatska je pregovorima s EU propustila osnovati Komisiju za sprečavanje sukoba interesa koje je trebalo biti neovisno tijelo s potpunim uvidom u svu imovinu i transakcije političara: 'Umjesto toga, mi smo osnovali ovu smijuriju od Komisije za sprečavanje sukoba interesa... Za nedjelovanje smatram odgovornim ovu vladajuću garnituru, ali i Europsku komisiju jer nije uvela postmonitoring u provođenju načela vladavine prava', kaže Gjenero.

'Premijer Zoran Milanović ne shvaća da je korupcija strukturni problem u Hrvatskoj. Stupanj evazije javnog novca danas nije bitno manji nego u doba HDZ-a, samo se danas o korupciji kao o problemu više ne razgovara', upozorava Gjenero. Dodaje da se navodi iz Finske moraju hitno provjeriti, ali nema povjerenja u USKOK jer to je, kako je rekao, tijelo koje se bavi korupcijom kod onih koji pripadaju aktualnoj opoziciji ili koji su već politički slomljeni.

Afera Patria najvjerojatnije će završiti na formalnom otvaranju istrage 'reda radi', ali neće donijeti konkretne rezultate, rekao je Gjenero.

Politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Tihomir Cipek kaže da bi ova afera mogla naštetiti ugledu Stjepana Mesića koji je dva puta zaredom bio izabran za predsjednika Republike: 'On ima ugled koji je simbol politike koju je predvodio – simbol građanske i poštene Hrvatske. Neki njegovi potezi doprinijeli su razvoju demokratske kulture, ali se, na moralnoj razini, njegovi mandati dovode u pitanje', kaže Cipek.

Upozorava da su to tek sumnje finskih istražitelja i da tek treba vidjeti hoće li biti dokaza za optužnicu. 'Treba se istraga provesti do kraja da javnost zna o čemu se tu radi i da imamo demokraciju utemeljenu na moralu... Inače dobivamo novo razočarenje kod naših ljudi, što vodi u još dublju apatiju društva', rekao je Cipek i naglasio da se društvo u apatiji ne može izvući iz krize.

'Bilo bi dobro da se slučaj do kraja istraži jer će se inače to pitanje neprekidno zloupotrebljavati u negativne svrhe za Hrvatsku i na međunarodnoj vjetrometini. Mislim da bi bilo dobro da se javnosti makar kaže koji su to dokazi zbog kojih se istraga provodi ili ne provodi', kaže Cipek, upozoravajući da je ovakav tip nedorečenosti i nonšalancije prema provođenju prava vrlo štetan.