BLOKIRANI PREGOVORI

Summit u Kopenhagenu pred propašću

16.12.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Pregovori na konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu su u srijedu navečer bili potpuno blokirani, 48 sati prije završetka, a razgovori se odugovlače u beskrajne konzultacije pa se strahuje za kvalitetu završnog dokumenta u petak.

"Nalazimo se na opasnoj točci. Ljudi mogu uništiti taj proces i svaki dogovor. Strahujem da bi se pokušaji postizanja dogovora mogli izgubiti u proceduri", rekao je tijekom večeri britanski ministar okoliša Ed Miliband novinarima.

I francuska državna tajnica za ekologiju Chantal Jouanno je upozorila na "i dalje blokiranu situaciju" i dodala da su "izgubljena dva dana pregovora".

Koalicija 140 zemalja u razvoju, G-77, upozorila je da neće prihvatiti tekst pregovora u kojem neće biti uključeni rezultati radnih skupina.

Kina
je oštro napala dansko predsjedništvo na plenarnom zasjedanju, optuživši ga da želi nametnuti tekst sporazuma ne vodeći računa o pregovorima koji se vode dvije godine i kritizirala je nedostatnu transparentnost.

Konferencija bi trebala završiti u petak, ali završni dokument nije dogovoren, a danski domaćin pokušava ponuditi pripremljen tekst. Taj dokument trebao naslijediti Protokol iz Kjota, koji istječe 2012.

Danski pokušaj je kritizirao glavni kineski pregovarač Su Wei koji je rekao danskom premijeru Lasru Loekkeu Rasmussenu, novom predsjedatelju konferencije da bi odluka predsjedništva konferencije da predstavi takav tekst "mogla biti ogromna prepreka za proces i ugroziti uspješni rezultat skupa u Kopengahenu".

Rad konferenciju u srijedu obilježili su neprekidne prekidi zasjedanja radi paralelnih konzultacija, te napeto ozračje što je ministrima onemogućavalo rad.

"Dansko predsjedništvo vodi konferenciju u propast jer želi pod svaku cijenu ponuditi novi temelj pregovora ne vodeći računa o postignutom", tvrdio je danas jedan visokorangiran diplomat.

"Gotovo da smo na početnoj točci. Sada možemo jedino očekivati političku deklaraciju", ocijenio je švicarski sudionik klimatskih pregovora Jose Romero