POSVAĐANI VIJEĆNICI

Sukob 'pravaša' zahvatio i Vukovar

02.07.2010 u 15:39

Bionic
Reading

Politički obračuni 'pravaša' i njihovih bivših kolega koji su osnovali novu stranku, nazvanu HSP dr. Ante Starčević, proširili su se i na Vukovar, pa su HSP-ovci čak i najavili nadležnima prijaviti dvojicu vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara

Dopredsjednik vukovarskog HSP-a Petar Macut najavio je da će se početkom idućega tjedna obratiti Uredu državne uprave da mu protumače nejasnoću pripadaju li vijećnici Tomislav Džanak i Josip Sablić Starčevićevom HSP-u ili su, pak, nezavisni.

'Dvojica vijećnika nisu verificirala svoj mandat, pa smatram da nisu ni vijećnici svoje nove stranke, niti nezavisni', upozorio je Petar Macut.

Vijećnici Džanak i Sablić na izborima za Gradsko vijeće Vukovara u svibnju prošle godine bili su na koalicijskoj listi koju je njihova tadašnja stranka HSP formirala s HDZ-om i tako, zajedno s još 11 kolega iz partnerske političke opcije, postali vukovarski vijećnici.

No šest dana prije konstituiranja Gradskog vijeća izvijestili su HSP i Grad Vukovar o tome da prelaze u nezavisne vijećnike, jer 'imaju najavu da se protiv njih i ostalih stranačkih dužnosnika (tadašnjeg HSP-a – op. a) vode stegovni postupci, nekima su izrečene mjere suspenzije ili su već isključeni iz stranke'.

'Svjesno su počinili krivokletstvo kad su na konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara prisegnuli kao vijećnici HSP-a, iako su šest dana prije izjavili kako prelaze u nezavisne vijećnike. Poslije toga nikad nisu ni potvrdili jesu li vijećnici HSP dr. Ante Starčević, koja je osnovana tek u listopadu, pa se ne zna čiji su vijećnici. Na sve to je trebao reagirati gradonačelnik kojeg sada treba pitati hoće li kazniti odgovorne, a među njima je i osobno, ili će podnijeti ostavku zbog svega', oštar je 'pravaš' Macut, podsjećajući i kako je 'lažno predstavljanje je kazneno djelo'.

Prozvani gradonačelnik Željko Sabo je, gostujući na Hrvatskom radiju Vukovar, izjavio kako je u pozadini svega proračunski novac koji je od njega zahtijevao HSP i koji im je odbio dati, jer nemaju svoje predstavnike u Vijeću.

'Sad tih 2.000 kuna mjesečno neće dobiti ni HSP, niti HSP dr. Ante Starčević, a ja se ne želim miješati u tuđe svađe. Na kraju, kriva sam adresa za odgovor kome pripadaju ta dva vijećnika. To bi HSP-u mogla odgovoriti predsjednica Gradskog vijeća Zdenka Buljan', poručio je Sabo.

Iz HSP dr. Ante Starčević kratko su poručili da 'nemaju komentara'.