KAZNENE OPTUŽBE

Trump pušten bez jamčevine i ograničenja kretanja, ipak dobio jednu zabranu

13.06.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Pristaše Donalda Trumpa okupile su se u utorak ispred zgrade suda u Miamiju, gdje se bivši američki predsjednik suočava s kaznenim optužbama da je nezakonito držao povjerljive dokumente te da je lagao dužnosnicima koji su ih pokušali vratiti. Trump, koji će u srijedu proslaviti 77. rođendan, tvrdi da je nevin i obvezao se nastaviti s kampanjom za izbore koji će se održati u studenom 2024.

21:50 Gotovo je za danas: Trump odlazi sa suda kroz podzemno parkiralište, nakon što je saslušanje završeno. Sada će krenuti prema zračnoj luci, pa u Bedminster, New Jersey. Večeras ugošćuje donatore, a sutra mu je 77. rođendan.

21:45 Trumpu je dopušteno napustiti sud bez uvjeta ili ograničenja kretanja, bez jamčevine. Sudac Goodman presudio je da Trumpu nije dopušteno komunicirati s potencijalnim svjedocima u ovom slučaju.

21:32 Bivši Trumpov glasnogovornik Sean Spicer rekao je za Sky News da mnogi Amerikanci vjeruju da se Trump borio za njih i da je državni sustav, kako on kaže, namješten. 'Oni ovo vide kao napad na njih... Nema sumnje da Trump uživa u pozornosti, ali na kraju krajeva, jedina stvar koja ovu kampanju čini drugačijom je to što je Donald Trump bio predsjednik četiri godine i postigao je rezultate', kazao je.

21: 10 Trump se izjasnio da nije kriv po federalnim kaznenim optužbama koje ga terete za nezakonito držanje dokumenata o nacionalnoj sigurnosti nakon što je napustio dužnost i laganje dužnosnicima koji su ih pokušali vratiti. Njegovo izjašnjavanje o krivnji izneseno je pred američkim sucem za prekršaje Jonathanom Goodmanom. 'Bez ikakve sumnje izjašnjavamo se da nismo krivi', rekao je njegov odvjetnik Todd Blanche. Ročište je zatvoreno za javnost.

21:03 Posebni tužitelj Jack Smith nazoči čitanju optužnice protiv Trumpa. Smitha je imenovao državni odvjetnik Merrick Garland u studenom da istraži Trumpovo postupanje s povjerljivim dokumentima, kao i nastojanja Trumpa i njegovih saveznika da ometaju miran prijenos vlasti nakon izbora 2020.

20:48 Trump je ušao u sudnicu. Očekuje se da će se izjasniti o 37 kaznenih optužbi s kojima se suočava. Pripremni proces trajao je oko 10 minuta, tijekom kojih je njegov suoptuženik, Walt Nauta, fotografiran.

20:46 Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton kaže za Sky News: 'Optužbe idu izravno u srce američke nacionalne sigurnosti... To je izazov ne samo primjeni zakona namijenjenih zaštiti nacionalne sigurnosti, već i pravosudnom sustavu... Svaki drugi američki dužnosnik već bi bio u zatvoru'. Dodao je da je to 'vrlo usko skrojena optužnica, što znači da bi kasnije moglo biti drugih optužbi'.

20:36 Hogan Gidley, bivši zamjenik glasnogovornika Bijele kuće, rekao je za Sky News da je 'zapravo zapanjujuće vidjeti što se događa u Miamiju'.

'Podrška Donaldu Trumpu je duboka na republikanskoj strani i ono što vidite je kulminacija te podrške', kazao je.

20:18 Trump je formalno uhićen, javlja CNN iz zgrade suda. Očekuje se da će se uzeti elektroničke kopije njegovih otisaka prstiju u nekom trenutku tijekom današnjeg postupka. Ne očekuje se da će ga se fotografirati s obzirom na njegovu prepoznatljivost.

20:05 Donald Trump stigao je u automobilu pred zgradu saveznog suda u Miamiju na Floridi. Očekuje se da će Trumpa privesti i uhititi te da će biti optužen tijekom sudskog saslušanja pred sucem. Očekuje se da će se izjasniti nevinim. Posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa prošli tjedan u optužnici od 37 očaka, navodeći da je Trump pogrešno postupao s povjerljivim dokumentima donesenim u njegovo odmaralište Mar-a-Lago i da je sudjelovao u zavjeri za ometanje pravde. Trumpov suoptuženik, Walt Nauta, dovezao se do zgrade suda u zasebnom vozilu.

  • +32
Pristaše Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, no to ga ne sprečava da se kandidira ili da preuzme dužnost predsjednika, čak i ako bude proglašen krivim. Optužnica protiv Trumpa nije utjecala na njegovu popularnost među republikanskim glasačima. Većina Trumpovih republikanskih suparnika za nominaciju izrazila je podršku Trumpu i optužila FBI za političku pristranost, u oštrom okretu od tradicionalne stranačke podrške provođenju zakona.

Trump je prvi bivši predsjednik koji je optužen za zločine na državnoj razini.

Pristaše s MAGA šeširima i američkim zastavama uzvikivali su "Miami je uz Trumpa" i "Latinosi za Trumpa", dok se kolona vozila zaustavila ispred sudnice. Moglo se čuti kako jedan muškarac skandira "SAD! SAD!"

Vlasti su se pripremile za moguće nasilje, prisjećajući se 6. siječnja 2021. godine kad je napadnut američki Kapitol, no Francis Suarez, gradonačelnik Miamija, rekao je novinarima da nije bilo nikakvih sigurnosnih problema.

Trump je iznova ponavljao da je nevin i optuživao administraciju demokratskog predsjednika Joea Bidena za progon. Na društvenim medijima u utorak je prozvao specijalnog savjetnika Jacka Smitha, koji predvodi tužiteljstvo, "Trumpomrscem".

"JEDAN OD NAJTUŽNIJIH DANA U POVIJESTI NAŠE ZEMLJE. MI SMO NACIJA U PROPADANJU!!!", napisao je Trump na društvenoj mreži Truth Social kratko prije nego što je kolona krenula ispred hotela Trump Doral prema sudnici.

Smith optužuje Trumpa da je riskirao nacionalne tajne tako što je ponio sa sobom tisuće povjerljivih dokumenata kad je u siječnju 2021. godine napustio Bijelu kuću i uskladištio ove dokumente na nepropisan način na svome imanju Mar-a-Lagou na Floridi i u svome golf klubu u New Jerseyju, prema optužnici koja je objavljena prošli tjedan.

Na fotografijama priloženim uz optužnicu mogu se vidjeti kutije dokumenata poslagane na pozornici dvorane, u kupaonici i razbacani po podu skladišta.

U tim dokumentima su informacije o tajnom američkom nuklearnom programu i potencijalnim ranjivim točkama u slučaju napada, piše u optužnici od 37 točaka. U njima se navodi i da je Trump lagao dužnosnicima koji su pokušali uzeti dokumente. Optužnica također navodi da je Trump bio usuglašen s Nautom da zadrži povjerljive dokumente i sakrije ih od velike savezne porote. Nauta je radio za Trumpa u Bijeloj kući i Mar-a-Lagu.

Nedavni događaji nisu raspršili Trumpove nade da će se vratiti u Bijelu kuću. Nakon pojavljivanja na sudu, trebao bi iz Miamija odletjeti u New Jersey gdje se očekuje da će održati govor.Prema anketi Reutersa i Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak, Trump i dalje stoji bolje od svojih konkurenata za republikansku nominaciju 2024., dok 81 posto republikanskih glasača gleda na optužbe kao na politički motivirane.