apn izvijestio

Subvencija za kredit ministru Banožiću iznosi 25 tisuća eura, otkriveni svi detalji

26.04.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Iznos subvencioniranog stambenog kredita ministra obrane Marija Banožića je 100.000 eura, otplaćivat će ga Privrednoj banci Zagreb 15 godina uz nominalnu kamatnu stopu od 2,88 posto i efektivnu kamatnu stopu 2,97 posto godišnje, a visina subvencije iznosi 25.306 eura

U odgovoru Hini na upit o subvencioniranom kreditu ministru Banožiću, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) navodi u srijedu da je zahtjev za subvencioniranje radi rješavanja stambenog pitanja ministra Banožića i njegove obitelji PBZ podnio APN-u 30. ožujka 2023. godine.

APN navodi da se zahtjevi za subvencionirane stambene kredite odobravaju prema redoslijedu zaprimanja te je tako i "spomenuti zahtjev obrađen sukladnoj spomenutoj odredbi", a Banožiću je subvencionirani stambeni kredit odobren na sjednici povjerenstva 14. travnja.

"Namjena kredita je izgradnja obiteljske kuće za ukupno pet članova kućanstva navedenih u zahtjevu od kojih su troje maloljetne djece. Iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 100.000 eura koji se otplaćuje kreditnoj instituciji 180 mjeseci (15 godina)", stoji u odgovoru APN-a.

Nominalna kamatna stopa (NKS) iznosi 2,88 posto, a efektivna kamatna stopa (EKS) 2,97 posto godišnje, navodi APN.

Ukupna visina subvencije, s obzirom na stupanj razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se gradi kuća te tri maloljetna djeteta iznosi ukupno 25.306,32 eura, dodaje APN.

  • +15
Mario Banožić u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Na temelju dostavljene Odluke banci, 25. travnja u APN-u je zaprimljen Ugovor o subvencioniranju stambenog kredita.

Ministar Banožić izjavio je da u pogledu prava na subvenciju APN-a zadovoljava sve kriterije sukladno Zakonu te da to pravo neće prihvatiti niti koristiti ako će time, kao član Vlade, oduzeti nekome drugom građaninu mogućnost subvencije APN-a.