PO KRATKOM POSTUPKU

Banožić dobio APN-ovu subvenciju, ovo je cifra koju mu država daje za izgradnju kuće

26.04.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Iako prošli tjedan ministar obrane Mario Banožić nije želio otkriti je li se prijavio za subvencionirani državni kredit APN-a, u javnost su ipak dospjeli detalji

Banožić, piše 24 sata, ne samo da se prijavio za državni kredit APN-a, nego mu je on i odobren. Kako je za 24 sata odgovoreno preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, subvencioniran mu je kredit od 100.000 eura. Taj kredit inače podiže za izgradnju nove kuće u Vinkovcima.

'Ukupna visina subvencije iznosi ukupno 25.306,32 eura', stoji u odgovoru APN-a koji je stigao preko Ministarstva.

Iako su upitani i po kojoj kamati je odobren i koliko godina će porezni obveznici subvencionirati kredit ministru, te podatke nisu dostavili, nego samo ukupnu visinu subvencije. No odgovorili su da ga Banožić diže na rok od 15 godina. Ranije je objavljeno da se krediti odobravaju s rasponom kamata.

Banožić o APN-u Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz odgovora koji je dostavio APN vidljivo je i da je Banožiću odobren kredit prije kraja roka za prijavu za subvencionirane kredite kako bi se vidjelo hoće li biti dovoljno novca za sve ostale. Kredit mu je odobren još 14. travnja, a rok za prijave je 28. travnja ove godine, odnosno istječe ovaj petak. Prijave za kredite još stižu.

  • +13
Mario Banožić u Zapovjedništvu specijalnih snaga, Hrvatska vojska Izvor: MORH / Autor: F.Klen

Podsjetimo, Banožić se još u veljači kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa raspitivao može li se kao fizička osoba prijaviti na natječaj APN-a. Iz MORH-a su tada pojasnili da Banožić ima ispunjene sve uvjete za odobravanje kredita, no mnogima je za oko zapelo to da već ima stan u Vinkovcima. U vlasništvu ima i građevinsko zemljište na kojem planira graditi obiteljsku kuću, a gradnju će financirati kreditom APN-a. Nakon što mu je odobren kredit ima i rok od dvije godine da se riješi stana.