IVAN KOPRIĆ

Stručnjak objašnjava može li Sabor izglasati 238 zakona u 120 dana

26.04.2016 u 09:12

Bionic
Reading

'Vlada u ovoj godini ima plan poslati 238 zakona u proceduru, većinu njih u drugom kvartalu. Dobro je da dolazi sve više zakona i imamo puno posla. Krenuli smo i sada treba ubrzati taj cijeli proces', kazao je na posljednjoj sjednici Vlade premijer Tihomir Orešković. I letimičan pogled na kalendar otvorit će brojne upitnike nakon ovakve izjave. Prije svega je li to moguće i koliko će biti kvalitetna zakonska rješenja koja će se donijeti

Jer odbijemo li ljetnu stanku Sabora od 15. srpnja do 15. rujna, pa onda i onu nakon 15. prosinca, te sve vikende i praznike koji padaju u radne dane, Saboru će za raspravu i izglasavanje zakona ostati tek nešto više od 120 dana. Drugim riječima, Sabor će trebati raspravljati o skoro dva zakona dnevno, ako ne i više, jer većina toga stići će na Markov trg tek u drugoj polovici godine odnosno u zadnjem kvartalu.

Ivan Koprić,
predstojnik Katedre za upravne znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra da se sve može kad se hoće, ali da je uvijek pitanje kvalitete u takvom ritmu. 'Kad smo pristupali EU, imali smo pojednostavljenu proceduru za zakone koje smo usklađivali sa zakonodavstvom EU-a. Tih zakona ima i sada i nose oznaku P.Z.E. U takvom usklađenju uvijek se mogu dogoditi tehničke pogreške koje nisu greška zastupnika u Saboru koliko timova po raznim skupinama u ministarstvima', kazao je za tportal Koprić.

Smatra da je uvijek pitanje demokratske procedure kada se zakoni donose i guraju u hitnu proceduru, a ne moraju.

'Zastupnici, koliko ih god mi često napadali za nerad, ne stignu se u takvoj situaciji ni kvalitetno pripremiti. Taj zakonski stampedo nije dobar. Bilo je puno kritika Vladi da ne radi ništa, a ja uvijek kažem da je bolje da imaju malo mira i da se stvari kvalitetnije pripreme te da zakoni idu u dva ili čak tri čitanja kako bi se mogli kvalitetno raspraviti', istaknuo je Koprić i dodao da je uvijek bolje imati kvalitetniji zakon nego se držati unaprijed zadanih planova pa donijeti loše zakonsko rješenje.

Najavu da će većina zakonskih rješenja biti donesena u drugoj polovici godine odnosno tek u jesentumači činjenicom da je u prvih sto dana Vlade bio zastoj zbog političkih prilika.

'Sada se sve želi na brzinu zgurati do kraja godine, što je potpuno pogrešan put. Sjećam se, kad se Hrvatska osamostalila od Jugoslavije, da je Sabor donio odluku da će donijeti sve nove zakone u roku od godine. Naravno da se to nije dogodilo  - odlučeno je da se donesu godinu kasnije pa opet nisu i onda se shvatilo da je to besmisleno. Na koncu, Zakon o općem upravnom postupku donijeli smo tek 2009. godine', zaključio je Koprić.

417197 ,405846,389994 ,373457