više od 80 tisuća žena boluje od upalnih reumatskih bolesti

Stručnjaci predstavili multidisciplinarni pristup liječenju reumatskih bolesti kod trudnica

23.01.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Žene koje boluju od upalnih reumatskih bolesti i žele ostvariti majčinstvo trebaju biti informirane od svojih liječnika, prvenstveno reumatologa, obiteljskog liječnika i ginekologa, o tome da je njihova trudnoća rizična te stoga mora biti planirana, i to kada je osnovna reumatska bolest u remisiji, rekla je u srijedu voditeljica Odjela kliničke imunologije i reumatologije KB-a Dubrava Jadranka Morović-Vergles

Od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj boluje više od 80.000 žena, a iako nije poznato koliko ih je u reproduktivnoj dobi svake godine bude nekoliko takvih trudnica, rečeno je na predstavljanju projekta multidisciplinarnog pristupa liječenju reumatskih bolesti kod trudnica i žena u reproduktivnoj dobi.

Bolesnice su često zabrinute o ishodu trudnoće, komplikacijama tijekom trudnoće, mogućem pogoršanju osnovne bolesti te mogu li lijekovi koje uzimaju naškoditi djetetu. No, zahvaljujući novim spoznajama, uz odgovarajuću biološku terapiju i kvalitetno praćenje te žene mogu normalno iznijeti svoju trudnoću, a kasnije i dojiti, poručili su stručnjaci.

Specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb Snježana Škreblin kazala je kako žene s upalnim reumatskim bolestima imaju povećani rizik kod trudnoće pa se preporučuje trudnoću planirati u mlađoj životnoj dobi, a prije konačne odluke posavjetovati se s obiteljskim liječnikom, reumatologom, ginekologom, a katkad i pedijatrom i kirurgom. Prije trudnoće treba svakako postići remisiju bolesti.

Govoreći o iskustvima u radu s takvim trudnicama, Škreblin kaže kako su im u prošlosti, ovisno o kojoj se reumatskoj bolesti radi, dolazile trudnice s raznim poteškoćama zbog neodgovarajuće kontrole bolesti i trudnoće, koje su završavale i gubitkom djeteta te posljedicama za ženu, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva nakon trudnoće. No, kako se usavršavaju liječnici i pristup liječenju, tako se i situacija mijenja na bolje.

Pacijentica Ivana Trpin, koja boluje od Chronove bolesti i u desetom je tjednu trudnoće, rekla je kako se prije trudnoće savjetovala s liječnikom koji joj je preporučio biološku terapiju tijekom čijeg se uzimanja bolest smirila te je ostala trudna. I dalje je na istoj terapiji, osjeća se odlično, a trudnoća dobro napreduje.

Projekt Hrvatskog reumatološkog društva i Globalnog saveza za mišićno-koštano zdravlje 'Desetljeće kostiju i zglobova 2010-2020.', usmjeren je prema bolesnicama, odnosno udrugama bolesnika i liječnicima raznih specijalnosti radi odgovarajuće kontrole bolesti prije, tijekom i nakon trudnoće, kako bi se osigurao najbolji ishod za majku i dijete te kako bi pacijentica dobila odgovarajuću terapiju, rekla je Morović-Vergles.