sad

Stručnjaci kritizirali Trumpov prijedlog za operacijama u sirijskim naftnim poljima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2019 12:26
  • Objavljeno 28.10.2019 u 12:26
Donald Trump

Donald Trump

Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi američke naftne kompanije trebale upravljati sirijskim naftnim poljima kritizirali su pravni i energetski stručnjaci

'Možda namjeravam sklopiti ugovor s kompanijom Exxon Mobil ili nekom od naših najvećih kompanija, otići ondje i učiniti to kako treba te širiti naše bogatstvo', rekao je Trump na konferenciji za medije na kojoj je govorio o američkim specijalnim vojnim operacijama koje su dovele do smrti čelnika Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

Dvije najveće američke naftne kompanije koje posluju na Bliskom istoku, Exxon Mobil i Chevron odbile su komentirati Trumpove sugestije.

'Međunarodno pravo nastoji štititi upravo od ovakvih oblika eksploatacija', rekla je Laurie Blank, profesorica s Pravnog fakulteta Emory i direktorica Centra za međunarodno i komparativno pravo.

'To nije samo sumnjiv pravni potez već se time šalje poruka cijeloj regiji i svijetu da Amerika želi ukrasti naftu', rekao je Bruce Riedel, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost i stručni suradnik u think tanku Brookings.

'Ideja da će SAD 'zadržati naftu"'u rukama Exxon Mobila ili neke druge američke kompanije nemoralna je i vjerojatno protuzakonita', kaže Jeff Colgan, izvanredni profesor političkih znanosti i međunarodnih studija na sveučilištu Brown.

Colgan je dodao da bi se američke kompanije suočile s 'mnoštvom praktičnih izazova' u Siriji.

Čak i pristanak Exxona ili druge američke kompanije na razvoj sirijske nafte bilo bi 'teško izvesti' zbog ograničene infrastrukture i male proizvodnje, rekla je Ellen R. Wald, analitičarka iz Globalnog energetskog centra Atlantskog vijeća.

Sirija je proizvodila 380.000 barela nafte dnevno prije nešto je izbio rat. Proizvodnja je pala na samo 40.000 barela dnevno, pokazuje izvješće Međunarodnog monetarnog fonda iz 2016.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien rekao je da će američka vojna prisutnost biti potrebna kako bi se zaštitila sirijska naftna polja.

SAD je odlučio osnažiti svoju prisutnost u Siriji kako bi spriječio da borci tzv. Islamske države (ISIS) dođu do naftnih polja i prihoda koje bi od njih mogli imati, izjavio je u petak američki ministar obrane Mark Esper najavljujući tako još jedan zaokret u politici Donalda Trumpa prema Siriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!