HNS poslao poruku

Štromar o referendumu: Trebamo slušati građane, treba izmijeniti zakon i o tome će se razgovarati

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Media servis

Uljanik, ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, imovinske kartice, referendumske inicijative, kao i demografske mjere, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa

Uljanik brodogradilište je u stečaju, jučer je bio dan žalosti u Puli, a gradonačelnik Boris Miletić Vladu je nazvao 'grobarom hrvatske industrije'.

Na pitanje osjeća li se kao grobar, Štromar je odgovorio: 'Oni koju su kopali jamu i pripremali lijes, sada vješaju zastave na pola koplja i optužuju nekog drugoga'.

U petak je ročište oko stečaja Uljanika d.d. Upitan očekuje li istu odluku, potpredsjednik Vlade je poručio: 'Svi zakonski uvjeti su takvi da i ta tvrtka mora ići u stečaj'.

Kada su u pitanju prikupljeni potpisi referendumske inicijative '67 je previše', ministar kaže - moramo slušati građane. No smatra da do referenduma ne bi trebalo doći i ima drugi prijedlog, koji doduše još nije predstavio ministru Marku Paviću.

'Mislim da bi sindikati i ministar Pavić trebali sjesti, pripremiti izmjenu zakona, uputiti ga u Sabor i izglasati bez referenduma. Da izgradimo ili 10 vrtića ili 100 POS-ovih stanova. Sigurno će se o tome razgovarati sljedećih dana', kazao je Štromar.

Oko inicijative 'Uzmite novac strankama' , o samoj ideji da se stranke ne financiraju iz državnog proračuna i kako bi onda HNS funkcionirao, rekao je: 'Stranke će moći i dalje raditi na nešto drugačiji način, ali za HNS sam siguran da ćemo uvijek imati podršku građana i dovoljno sredstava. No čudi me da to traže oni koji su zamračili milijun kuna, koji su imali svoju podružnicu Abecedu demokracije. Mislim da Živi zid prvo treba počistiti ispred svog praga'.

Smatra da je svoju imovinsku karticu dobro ispunio, a na pitanje hoće li kolegama u Vladi održati edukaciju kako upisati kvadraturu kuće, nakon pogreške ministra Tomislava Tolušića, odgovorio je: 'Zanimljivo pitanje, razmislit ćemo o tome pa možda napravimo jedno predavanje. Bit je da prikažete imovinu koju imate kad ste krenuli u politiku i da se utvrdi koliko imate imovine kad izlazite iz politike'.

Osvrnuo se i na izjavu ministra uprave Lovre Kuščevića da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne treba baviti trivijalnim stvarima poput kvadrature kuće, ali i bojazni članova Povjerenstva da se novim zakonom želi umanjiti njihove ovlasti.

'Oni moraju i ove trivijalne stvari kad ima takvih prijava, to je njihov zadatak. Neće se smanjiti najjača ovlast Povjerenstva, a to je kontrola što vi stvarno imate. Oni će to i dalje moći raditi i morat će to raditi', poručio je Štromar.

Vladu se kritizira da su njihove demografske mjere obmana i da ih najavljuju sada samo zbog europskih izbora.

'Uvijek su neki izbori i uvijek se može reći da se nešto radi zbog izbora. To se radi zbog naših građana. Mi moramo provoditi demografske mjere i to radimo intenzivno. Ima puno primjera što se već učinilo. Više od 200 vrtića se trenutno izgrađuje ili dorađuje, produžen rad, financiranje teta u vrtiću. To su konkretne demografske mjere', kazao je.

  • +10
  • +7

Predrag Štromar

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

A u demografske mjere se ubrajaju i zakoni o subvencioniranju stambenih kredita i poticanoj stanogradnji. Nedavno su predstavljene nove, treće, izmjene kad su u pitanju subvencionirani krediti.

'Mladi ljudi do 45 godina imali su 5 godina subvenciju između 31 do 50 posto, sada će imati još godinu više za dijete koje je već rođeno, a produžava se još dvije godine za svako rođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije', kaže Štromar.

No subvencije prati i skuplji kvadrat stana. 'Zato upravo postoje te mjere, kako bi zbog rasta cijena nekretnina, koje su strogo povezane s rastom turizma, broj noćenja je u potpunoj korelaciji s rastom nekretnina, i onda mi sa subvencioniranim kreditima i s POS-om omogućavamo mladim ljudima da riješe svoje stambeno pitanje', dodaje Štromar.

Izmjenama zakona o POS-u uvedene su i sankcije za one koji stanove ne koriste za domove, nego iznajmljuju ili preprodaju. Sve je to lako pratiti kroz Poreznu upravu, kaže Štromar.

Intervju Predrag Štromar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Media servis

'Mi ćemo odmah staviti na naplatu kredit ako se stan iznajmljuje, a ako se proda isto će kredit doći na naplati s tim da će se morati obvezati vlasnici nekretnine i platiti razliku subvencije koju su dobili POS-ovim stanom', kazao je.

I na kraju nekoliko brzopoteznih pitanja:

"Komemoracija u Bleiburgu: Da ili ne? - Klanjamo se žrtvama, a ne ideologijama.

Europski izbori: Predviđanje HNS osvaja mandat ili ne? - Matija Posavec će biti u Europskom parlamentu.

Predsjednik HNS-a: Ivan Vrdoljak ili Matija Posavec? - Obojica su mi prijatlji.

U svjetlu afere SMS bojite li se da i Vas netko prisluškuje? - To ne bi bilo dobro za državu da se mene prisluškuje.

Osjećate li se sigurno u Hrvatskoj? - Hrvatska je najsigurnija zemlja na svijetu, osjećam se sigurno".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!