REFORMA LOKALNE UPRAVE

Štromar: Ismijali smo analizu ministrice Jurline Alibegović

06.05.2016 u 07:48

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podržala je sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske. S njom se slažu i predstavnici županija, ali i HDZ i SDP. MOST i dalje inzistira na reformi javne uprave i preustroju jer trenutni sustav smatraju neodrživim. Treba li županije i općine zadržati u postojećem obliku ili nam treba preustroj raspravljali su gosti emisije Otvoreno: predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije (HDZ) Goran Pauk, potpredsjednik Sabora (Most nezavisnih lista) Robert Podolnjak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije (HDSSB) Dragan Vulin i župan Varaždinske županije (HNS) Predrag Štromar.

'Most je možda usamljen u ideji da bi trebalo reducirati broj jedinica lokalne samouprave među političkim strankama u Saboru, ali ne i kad je u pitanju glas javnosti i stručnjaka', rekao je Robert Podolnjak. Postoji desetak tisuća lokalnih političara te je nužna racionalizacija, a pitati župane što misle o tome Podolnjak je nazvao sukobom interesa jer su upravo župani sindikat koji se zalaže za ostanak županija.

'Takvo pitanje prošlo bi samo na referendumu, smatra Podolnjak. Svi znaju kakva bi bila odluka građana. U konačnici, kad dosegnemo kritičnu razinu nezadovoljstva građana političkom klasom, vjerujem da će tada skup građanskih inicijativa skupiti dovoljan broj potpisa za određene inicijative u smjeru smanjivanja broja zastupnika na bilo kojoj razini, privilegija i drugih pitanja za koje ćemo procijeniti da postoji veliki interes javnosti i da bi građani potpisali', rekao je Podolnjak.

'Župani ne čuvaju županije zbog sebe', već zbog građana, rekao je Goran Pauk. Podolnjakovu brojku od deset tisuća lokalnih političara ocijenio je tvrdom i nerealnom te rekao da sve županije zajedno imaju 2000 zaposlenih, gradovi i općine 9000 zaposlenih, županije ostvaruju prihode 3,3-3,6 milijardi kuna, gradovi 19 milijardi kuna, a država s proračunom od 140 milijardi kuna ima 50 000 zaposlenih u državnoj upravi. Zato Pauk smatra da je ključ okrenuti se rezanju u državnoj upravi.

Ministricu Jurlinu Alibegović nazvao je osobom koja ima predumišljaje što se tiče teritorijalnog ustroja i istaknuo da ona nije jedina struka u državi. Za prijedlog te analize kaže da je vraćanje u SFRJ model.

Pauk se zalaže za decentralizaciju i spuštanje poslova sa državne na lokalnu razinu. Mi u županijama tražimo da nam ponovno vrate urede državne uprave. Sposobni smo preuzeti ih odmah i biti puno efikasniji.

'Netko treba reći koji je cilj preustroja', rekao je Predrag Štromar. Ako je to ušteda, onda je važno fokusirati se na smanjenje troškova, a bolju uslugu građanima. Netko napokon treba izračunati hoće li doći do uštede, dodao je Štromar. Rezultate analize ministrice Jurline Alibegović, koja predlaže 7 županija, Štromar kaže da su svi ismijali, a naročito konstataciju da će Ličko-senjska županija biti sama za sebe.

Štromar je istaknuo da su naručili nekoliko analiza, ali da ni jedna nije rekla koliko će usluga građanima biti kvalitetnija smanjenjem broja županija.

Što se tiče referenduma, treba pripremiti dobro i konkretno pitanje te znati što bi se potencijalnim referendumom odlučivalo; a prije toga napraviti dobru analizu, zaključio je Štromar.

Legitimno je da HDZ ne želi ništa mijenjati jer ta stranka ima 11 županija i to je ogromna snaga, komentirao je Dragan Vulin. Imamo previše političara i skupi sustav koji zemlja ne može izdržati. Vulin se zalaže za racionalizaciju sustava, ali kaže da se to ne može napraviti preko noći. Pritom je potrebna i decentralizacija, ali i preustroj. Možemo komplicirati i dati 150 razloga zašto treba ostaviti županije, ali ozbiljnom analizom možemo pronaći 151 razlog da promijenimo sustav. Županije nisu svete krave. Kada bi postojala Slavonska županija, Vulin je uvjeren da bi ona bila bliža građanima.

Podolnjak ne očekuje da će država žrtvovati ograničene resurse i dati ih županijama, općinama i gradovima. Pauk kaže da očekuje upravo to, ali da je pritom važno da uz prepuštanje poslova nižim razinama postoje i financije koje će to pratiti. Vulin ne vjeruje da će doći do financijske decentralizacije. Premijer je veći šerif ako drži 92 posto javnog novca u svojim rukama - u usporedbi s europskim prosjekom koji iznosi 60 posto, rekao je Vulin.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.