POZNATI PRIVLAČE GLASAČE

Strip crtač Dubravko Mataković na listi HDZ-a u Vinkovcima

10.05.2013 u 18:22

Bionic
Reading

Još početkom tjedna koalicija HDZ, HSS, HSP dr. Ante Starčević i BUZ predstavila je 25 kandidata za Gradsko vijeće Vinkovaca, no gotovo je nezapaženo u medijima prošlo da je jedno od imena na listi i ono Dubravka Matakovića, poznatog crtača stripova

Mataković je jedan od najpoznatijih hrvatskih strip crtača, koji je svoje prve stripove počeo objavljivati u Studentskome listu, a zatim i u Poletu, Mladosti, osječkome TEN-u, ljubljanskoj Tribuni, Patku, Večernjem listu i drugima. Od 1990. crtao je dnevno-politički strip serijal u Nedjeljnoj Dalmaciji, gdje se zadržao sve do 2000.

U javnosti je poznati i kao osnivač kultnog benda Septica, u kojem pjeva pod umjetničkim imenom 'Govnar Smrti'.

Iako je dobar dio javnosti Matakovićevu osobnost nikako ne može povezati s HDZ-om, on je samo jedan u nizu od poznatih osoba iz kulturnog, ali i sportskog života koje su se odlučile okušati u politici.

Glavna oporbena stranka tako je na svoje liste stavila i poznate glumce Barbaru Rocco, Slavena Knezovića, Mariju Borić i Adama Končića. Dapače, iako nije članica HDZ-a, Barbara Rocco kandidatkinja je te stranke za varaždinsku dožupanicu koja je, kada joj je HDZ prišao s ponudom, prvo umrla od smijeha, a kasnije je shvatila da je ponuda ozbiljna.

'Nisam političar, politika me nije nikada privlačila, nisam član nijedne stranke niti to namjeravam biti, ali u ova luda vremena, vremena u kojima su nužne promjene, strašno me iritira nezadovoljstvo ljudi i konstantno gunđanje, a rijetko tko pokušava nešto poduzeti. E pa, kad se već dogodilo tako, kada mi se ukazala mogućnost da nešto napravim, kakav bih to bila čovjek da barem nešto ne pokušam? Cijeli život bavila sam se ovim čime se bavim i vjerujem da za budućnost kulture ove županije mogu napraviti puno toga', objasnila je Rocco zašto je prihvatila ponudu.

U izborne vode upustio se i glumac iz sapunica poput 'Larinog izbora' i bivši intendant splitskog HNK Milan Štrljić. Kao šef splitskog ogranka Hrvatskih laburista i nositelj liste te stranke u Splitu će se natjecati za Gradsko vijeće.

HDZ je privukao i jednu od najpopularnijih i najljepših hrvatskih sportašica, košarkašica i olimpijka iz Londona Antoniju Mišuru, koja se nalazi na osmom mjestu liste HDZ-a i HSP-a AS za šibensko Gradsko vijeće.

Najviše se pak poznatih sportaša okupilo oko Milana Bandića. Tu su olimpijka Sandra Perković te direktorica zagrebačkog atletskog mitinga Hanžek i bivša juniorska prvakinja svijeta u bacanju kladiva Ivana Brkljačić. Aktualni zagrebački gradski gazda na listu je stavio i glumicu Kostadinku Velkovsku, nacionalnu baletnu prvakinju Almiru Osmanović te operetnu pjevačicu Sandru Bagarić

Od sportaša, zapaženo mjesto dobio je i plivač Duje Draganje koji je kandidat za splitsko-dalmatinskog dožupana na listi Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića.

'Vođen željom da moja djeca odrastaju tu, a ne negdje vani, želim nešto promijeniti, a ne samo pričati o tome. Uključio sam se i zbog toga što se radi o izvrsnoj funkciji dožupana s koje nešto i mogu mijenjati, a i u prilog tome ide činjenica da ne pripadam stranki, pa ne trebam robovati stranačkoj stezi', kazao je Draganja nedavno za Večernji list.

U Zagrebu su se pak u izbornu utrku uključili i Đelo Hadžiselimović na listi HSLS-a te jedna od najpoznatijih svjetskih videoumjetnica Sanja Iveković na neovisnoj listi Za Grad.

Za mjesto u šibenskom Gradskom vijeću pokušat će se pak izboriti bivša miss Hrvatske Katarina Prnjak, koja je jedna od kandidatkinja na neovisnoj listi Loza.