B-21 Raider

[VIDEO/FOTO] Premijera budućeg američkog strateškog bombardera bit će u prosincu, a ovo je nuklearno naoružanje koje će nositi

21.09.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Zamjenik tajnika za nabavu, tehnologiju i logistiku američkog ratnog zrakoplovstva Andrew Hunter izvijestio je u utorak novinare, okupljene na okruglom stolu konferencije Air Space Cyber, kada bi svjetska javnost mogla prvi put vidjeti budući strateški bombarder B-21 Raider, a koji se dosad samo nazirao kroz umjetničke koncepte

Idući bombarder američkog ratnog zrakoplovstva sa smanjenim radarskim odrazom doživjet će svjetsku premijeru početkom prosinca ove godine, ustvrdio je Hunter, ističući da se ostali detalji o dugo očekivanom avionu još uvijek finaliziraju. Premijera B-21 Raidera bit će prvo predstavljanje novog američkog bombardera od debija bombardera B-2 Spirit u studenom 1988. godine.

Novi bombarder, koji je proizveo koncern Northrop Grumman, do sada se samo nazirao kroz konceptualne crteže umjetnika, a njegov prvi let očekuje se tijekom prve polovice 2023. godine. Tvrtka Northrop Grumman prisnažila je da će datum prvog leta B-21 biti određen na temelju rezultata ispitivanja na zemlji. Prema izvornim planovima, trebao je biti prikazan javnosti u prosincu prošle godine, no njegovu premijeru su pomaknule pandemija koronavirusa i pojedini tehnički problemi.

B-21 Raider Izvor: Profimedia / Autor: COVER Images / Zuma Press / Profimedia

Prva operativna baza bit će u Južnoj Dakoti

Trenutno se u tvornici Northrop Grumman u kalifornijskom Palmdaleu sklapa šest testnih primjeraka B-21, a tvrtka je u svibnju izvijestila kako je novi bombarder završio testove kalibracije opterećenja, kojima se provjeravao strukturalni integritet njegovim izlaganjem naprezanju. Iduće faze testiranja trebale bi uključivati napajanje i provjeru podsustava aviona te nanošenje premaza i boje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. Military Notes

Prije prvog leta B-21 od tvornice do zračne baze Edwards u Kaliforniji, Northrop Grumman će izvršiti provjeru motora i testove taksiranja pri malim i većim brzinama. Prva službena letačka testiranja održat će se u bazi Edwards, dodao je proizvođač. Poznato je i da će prva operativna baza novog bombardera biti ona u Ellsworthu u Južnoj Dakoti, a slijede zračne baze Whiteman u Missouriju i Dyess u Teksasu.

Bombe s kontrolom nuklearnog prinosa

Očekuje se da će B-21 Raider biti teški strateški bombarder dizajniran za nošenje konvencionalnog i nuklearnog oružja. Predviđena brzina letjelice ostaje nepoznata, premda njezin zamišljeni duži domet i velika nosivost sugeriraju podzvučne brzine. Također su nepoznanice Raiderova veličina, stealth odlike, struktura i ugrađeni senzori.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Weapons of The World

Prema planovima Pentagona, B-21 bi trebao biti naoružan krstarećim projektilima sljedeće generacije za nuklearne misije (LRSO), a također će moći nositi obitelj gravitacijskih nuklearnih bombi B61, posebice B61-12 s mogućnošću kontrole nuklearnog prinosa, odnosno eksplozivne snage oružja. Prema zamislima američkog ratnog zrakoplovstva, B-21 će prvo koristiti svoje krstareće projektile kako bi prokrčio put kroz neprijateljsku protuzračnu obrambenu mrežu, a zatim će na ciljeve ispuštati nuklearne slobodno padajuće bombe.

Ime dobio po proslavljenoj misiji iz II. svjetskog rata

Za konvencionalne misije predviđene su dugodometne krstareće rakete (JASSM-ER) te satelitski vođene bombe GBU-31 koje su ušle u upotrebu 1998. godine, a već godinu kasnije korištene su u NATO-voj operaciji Saveznička sila, tijekom koje je bombardirana tadašnja Jugoslavija. Prema najavama, bombarder bi trebao biti opremljen moćnim uređajima za elektronički napad koji omogućavaju svladavanje niskofrekventnih radara što funkcioniraju u VHF opsegu i koje je gotovo nemoguće zavarati samim oblikom letjelice i upijajućim materijalima.

Inače, B-21 je dobio naziv Raider po proslavljenoj misiji koju je predvodio zapovjednik zračnih snaga iz Drugog svjetskog rata, američki general James Doolittle, a trebao bi pružati sposobnost dosezanja ciljeva bilo gdje u svijetu, što je čak 90 posto flote američkih bombardera nesposobno učiniti.