B-21 RAIDER

[VIDEO] Amerikanci najavili skorašnji prvi let novog bombardera dugog dometa

29.07.2019 u 22:03

Bionic
Reading

Iako mu je sve donedavno zbog nedostatka novca proricana neslavna sudbina, novi američki bombarder dugog dometa B-21 Raider mogao bi imati svoj premijerni let već u prosincu 2021. godine

Najavu o nastavku testiranja i evaluacije novog bombardera priopćio je proteklog vikenda general Stephen Wilson, zamjenik načelnika stožera američkog ratnog zrakoplovstva, kazavši kako je upravo u tijeku analiza povećanja dometa budućeg dugodometnog aviona. Wilson je pritom naglasio kako ne očekuje da novi bombarder uđe u sastav ratnog zrakoplovstva prije sredine idućeg desetljeća.

'Izvršna direktorica proizvođača Northrop Grumman Kathy Warden i njezin tim usredotočeni su na integraciju softvera koji će biti spreman nakon obavljenih testiranja', rekao je Wilson, dodajući kako usporedno s testiranjem novog bombardera kreće modernizacija već postojećih bombardera tipa B-52, B-1 i B-2 kako bi im se povećao domet. Uz to, zamjenik načelnika glavnog stožera američkog zrakoplovstva najavio je mogućnost povećanja broja zrakoplova unutar bombarderskih eskadrila, čiji će se broj smanjiti kako bi se postigla njihova efikasnost.

Wilson je u razgovoru za službeni glasnik američkog ratnog zrakoplovstva naglasio kako ono u idućem razdoblju mora odlučiti koje će letjelice ostaviti u aktivnom sastavu jer si Pentagon ne može priuštiti to da ima čak četiri tipa bombardera. Prema najavama iz vrha ratnog zrakoplovstva, taj rod vojske trebao bi nabaviti najmanje 100 aparata po cijeni od 638 milijuna dolara za komad.

Bombarder B-21 trebao bi postati nasljednik čuvenog B-2, a ime Raider dobio je po proslavljenoj misiji koju je predvodio zapovjednik zračnih snaga iz Drugog svjetskog rata, američki general James Doolittle.

Novi američki avion primjenjuje koncept najnovije generacije stealth letjelica, sposobnih izbjeći praćenje i angažiranje radarskih tehnologija. Glavni aduti novog bombardera, smatraju konstruktori, trebali bi biti povećana brzina, dugodometni senzori i poboljšane manevarske sposobnosti, dok bi sam avion trebao biti obložen slojem upijajućeg materijala debljine 60 centimetara, a kako bi bio što nevidljiviji.

Prema najavama, bombarder bi trebao biti opremljen moćnim uređajima za elektronički napad koji omogućavaju svladavanje niskofrekventnih radara što funkcioniraju u VHF opsegu i koje je gotovo nemoguće zavarati samim oblikom letjelice i upijajućim materijalima. Sudbina novog bombardera bila je upitna početkom prošle godine zbog manjka u proračunu i problema s financiranjem projekta koji potpisuje tvrtka Northrop Grumman, a koja je prije četiri godine dobila ugovor za sklapanje tog strateškog bombardera.