ONEMOGUĆENI POTPISI

Stožer protiv ćirilice: Razočarani smo Istrom

02.12.2013 u 19:57

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara još nisu prebrojali sve potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojim građane namjeravaju pitati žele li mijenjati Ustavni zakon o pravima manjina i smanjiti manjinska prava na višejezičnost. U toj neformalnoj inicijativi dijela braniteljskih udruga procjenjuju da je prikupljeno više od potrebnih 10 posto potpisa birača, odnosno više od 450 tisuća potpisa, ali točan broj znat će tek u sredinom sljedećeg tjedna, rekao nam je Vlado Iljkić, član zadužen za pravna pitanja

S dvije tisuće mjesta u Hrvatskoj trenutačno im stižu potpisne knjige s potpisima, koje će sljedećih desetak dana prebrojati i provjeriti ispravnost, rekao je Iljkić. Nije mogao procijeniti u kojim je hrvatskim regijama prikupljeno najviše potpisa, ali nezadovoljan je odgovorima dijela gradova i općina u Istri, koji su onemogućili prikupljanje potpisa na svom području ocijenivši da je cilj akcije neustavan, jer smjera smanjiti stečena prava nacionalnih manjina.

'Vjerujem da smo prikupili i više od potrebnog broja potpisa, barem deset posto više, ali to je zaista gruba procjena. Tek kada budemo pregledali knjige i potvrdili ispravnost potpisa moći ćemo izaći s konkretnim brojem. Razočarali smo se Istrom, ali u drugim regijama nismo imali problema', rekao je Iljkić.

Stožer na eventualnom referendumu građane želi pitati žele li smanjiti prava nacionalnih manjina na jezik i pismo tako da se to pravo, određeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, ostvaruje tek kada udio manjine u jedinicama lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa čini 50 posto, a ne kao što je sada 30 posto.

SOHV je potpise prikupljao od 17. studenoga do nedjelje u ponoć, a u akciji je sudjelovalo, prema podacima inicijative, pet tisuća volontera.

SOHV je peticiju pokrenuo kao reakciju na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, gdje srpska manjina čini više od 30 posto stanovništva. Ali ako se referendum raspiše, ne ako Ustavni sud pitanje ne procijeni neustavnim, birači će glasati o ograničenju prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.