podaci ministarstva

Stopa odvojenoga sakupljanja komunalnog otpada u 2020. povećana za četiri posto, svatko od nas proizveo 414 kilograma otpada

07.07.2021 u 10:56

Bionic
Reading

U 2020. odvojeno je sakupljeno 686.475 tona komunalnog otpada i stopa odvojenoga sakupljanja iznosila je 41 posto, što je povećanje za četiri posto u odnosu na 2019., podatci su Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o komunalnom otpadu u RH za prošlu godinu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je preliminarni pregled podataka o komunalnom otpadu u Republici Hrvatskoj za 2020. koji sadrži informacije o nastalom otpadu i odvojenom sakupljanju na nacionalnoj razini i o tome je u srijedu izvijestilo u priopćenju.

Sedam posto manje komunalnog otpada po stanovniku nego 2019.

Istaknuto je kako je povećanje stope odvojenoga sakupljanja komunalnog otpada u prošloj godini rezultat značajnih ulaganja u infrastrukturu za odvajanje otpada i edukaciju stanovništva.

Navedeno je kako je u 2020. nastalo 1,680.428 tona komunalnog otpada, odnosno 414 kilograma po stanovniku. To je smanjenje od sedam posto u odnosu na ukupnu količinu komunalnog otpada iz 2019. Pritom je pak značajnije smanjenje količina evidentirano za miješani komunalni otpad i ambalažni otpad.

Podsjeća se da je od 2016. do danas kroz dva otvorena poziva u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija odobreno 213 projekata reciklažnih dvorišta koji su sufinancirani s 85 posto bespovratnih novčanih sredstava EU, a ukupna dodijeljena sredstva iznose 465 milijuna kuna.

Kroz 91 projekt provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti obuhvaćeno je više od tri milijuna stanovnika, a za ove projekte odobreno je 53,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U primarnu selekciju otpada uloženo je 315 milijuna bespovratnih EU kuna što je 85 posto investicije za nabavu 1,230.695 komada kanti i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za 407 jedinica lokalne samouprave.

Uz to, sufinanciraju se i izgradnje sortirnica, kompostana, nabava vozila za odvojeno prikupljanje otpada, te sanacije odlagališta otpada.

Kako je istaknuto, sve to direktno pridonosi ostvarenju ciljeva povećanja stope odvojenoga sakupljanja i recikliranja otpada te smanjenju odlaganja na odlagalištima.

Mjerodavno ministarstvo poručilo je kako je zato ključno da svi - od građana, preko jedinica lokalne samouprave do nacionalne razine, svakodnevno nastave raditi na uspostavi sustava gospodarenja otpadom kako bismo u narednom periodu nastavili s ovim pozitivnim trendom i ostvarivali dobre rezultate zasnovane na razvoju kružnog gospodarstva i smanjivanju pritiska na okoliš.