osjetljivi odnosi

Švedska optužila muškarca za prikupljanje sredstava za militantnu skupinu

09.06.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Švedski tužitelji u petak su optužili turskog državljanina zbog iznude, pucnjave i prikupljanja novca za ilegalnu terorističku Kurdistansku radničku partiju (PKK)

Ovaj slučaj događa se u vrijeme osjetljivih odnosa Švedske i Turske koja je zaustavila njezino pristupanje NATO savezu, dijelom jer Ankara optužuje Stockholm da pruža utočište militantima PKK-a koje smatra teroristima, kao i Europska unija i SAD.

Ured švedskog tužitelja objavio je da je to prvi put da je itko u Švedskoj optužen za pokušaj financiranja te militantne skupine.

Neidentificirani muškarac optužen je jer je 11. siječnja u Stockholmu uperio pištolj u osobu, pucao u zrak i prijetio uništenjem prostorija, ako idući dan ne dobije novac koji je zatražio, stoji u optužnici.

„Istraga je podržala sumnje da je muškarac djelovao u ime Kurdistanske radničke partije”, priopćili su tužitelji.

Muškarac je navodno dio raširene organizacije koja prikuplja novac za PKK, te je bio u kontaktu s drugim turskim državljaninom, pritvorenim u Njemačkoj zbog članstva u militantnoj skupini.

Odvjetnik optuženog Ilhan Aydin rekao je da njegov klijent odbacuje optužbe o iznudi i pokušaju financiranja terorizma, no da prihvaća dio o upotrebi vatrenog oružja. Aydin je naglasio da ne želi da geopolitička situacija zasjeni slučaj njegovog klijenta.

„Nadam se da on neće biti pijun u igri ili dio pregovora o NATO članstvu”, kazao je.

Švedska je aplicirala za članstvo u NATO-u prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, a želi postati članica prije skupa tog saveza sredinom srpnja u Vilniusu. Uz Tursku, to još mora prihvatiti i Mađarska.

Finska, koja se prijavila kad i Švedska, postala je članica u travnju usprkos prvotnom protivljenju Turske.

Švedska je priopćila da je zadovoljila sve uvjete trilateralnog pakta s Finskom i Turskom, dogovorenog u Madridu u lipnju prošle godine.

No Ankara smatra da Stockholm nije učinio dovoljno kako bi umirio njezine sigurnosne zabrinutosti. Razgovori dviju strana nastavljaju se idući tjedan.