samit u slovačkoj

Sastalo se istočno krilo NATO-a u Bratislavi; evo što su dogovorili

06.06.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Na samitu istočnih članica NATO-a u Bratislavi u utorak je objavljeno kako članice istočnog krila NATO-a očekuju da će samit saveza u Vilniusu u srpnju postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu, jednom kad rat s Rusijom završi

NATO saveznici su se prepirali po pitanju brzine eventualnog pristupa Ukrajine NATO-u, a sam Kijev priznaje da do toga ne može doći dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s europskim čelnicima prošli tjedan u Moldaviji dok je pozivao NATO da obeća sigurnosne garancije ako članstvo još nije moguće.

Predsjednici istočnih zemalja NATO saveza, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se u utorak s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom, u znak daljnje podrške Ukrajini u približavanju NATO-u.

"Učvršćujemo odnose s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i u zbližavanju odnosa s Ukrajinom", rekla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, domaćin samita, na konferenciji za medije.

"Ne smatramo ovo širenjem ili zadiranjem NATO-a prema Rusiji", dodala je, rekavši da će inzistirati na davanju garancija NATO članicama da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

Zemlje na istočnom krilu NATO-a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka - još poznate kao Bukureštanska devetorka - najgorljivije podržavaju Ukrajinu.

Neke NATO članice, međutim, boje se da bi nagli korak mogao dovesti savez bliže izravnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je protiv davanja "nerealnih obećanja".

"Očekujemo da ćemo u Vilniusu podići na novu razinu naše odnose s Ukrajinom, i pokrenuti novu političku stazu koja će voditi do ukrajinskog članstva u NATO, jednom kad to uvjeti dopuste", priopćila je Bukureštanska devetorka.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin samita u Vilniusu, rekao je novinarima i da dok devet zemalja jedinstveno podupiru ukrajinsko članstvo u NATO-u, dobivanje podrške od drugih NATO saveznika je "problematično".

"Još uvijek ne vidimo u kojem će smjeru ovo otići", rekao je.

"Tijekom nadolazećih tjedana moramo pronaći način da učinimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo očekivanja Ukrajine i njezinih pristaša."

"Neće biti dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena", dodao je.