PLANET PANTOVČAK

Što točno radi predsjedničina svita dok ona niže gafove?

22.03.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović niže gaf za gafom iako iza nje na Pantovčaku stoluje cijela svita savjetnika, predstojnika, pročelnika i raznih pomoćnika. U prvom redu tu su savjetnici za unutarnju i vanjsku politiku Mate Radeljić i Dario Mihelin, šefica kabineta predsjednice Natalija Hmelina i glasnogovornik Luka Đurić. Podsjećamo na gafove zbog kojih se često stječe dojam da bi efekt bio potpuno isti i da predsjednica potpuno sama kormilari svojim uredom. Ured predsjednice je tijekom 2016. godine potrošio nešto manje od 34 milijuna kuna poreznog novca.

Posljednji gaf u nizu zbio se kada se na premijeri baleta 'Labuđe jezero' u petak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) predsjednica, ni s čime izazvana, na kraju predstave spustila iz lože i naklonila publici s umjetnicima, pritom pokupivši i buket koji joj nije bio namijenjen.

Njezino ponašanje zabavilo je cjelokupnu javnost, ali i izazvalo niz kritika. Krizno komuniciranje iz Ureda predsjednice stiglo je u obliku neslužbenog objašnjenja da predsjednica nije mislila izaći na pozornicu, ali ju je za ruku uhvatio i izveo ravnatelj Baleta, kao i da su balerine i baletani bili oduševljeni njezinim potezom.

No, bez obzira na oduševljenje balerina, to se jednostavno ne radi i to bi trebala znati i šefica protokola predsjednice Tina Tödtling, koja ju je trebala upoznati s pravilima ponašanja u kazalištu, ili pak šefica kabineta Natalija Hmelina, u čijem je djelokrugu posla također protokol. Reagirati i zaustaviti je trebala je i predsjedničina pratnja te večeri kako bi se izbjegla blamaža, ali to se nije dogodilo.

Predsjednica Grabar Kitarović u nešto više od dvije godine mandata skupila je zavidan broj gafova koje, prema običaju i prema savjetima najbližih suradnika, obično gasi benzinom.

Prisjetimo se panične isprike u aferi čokoladica jer se u košarici s poklonima djeci u Dubrovniku potkrala srpska čokoladica. Predsjednica se našla na udaru dijela medija kojima je zasmetalo to što se dijele agresorske čokoladice pa je panično reagirala – ispričala se, kazala da je neugodno iznenađena i da će srpske čokoladice zamijeniti hrvatskima – podignuvši skandal na međunarodnu razinu, a srpska elita jedva je dočekala optužiti je za srbomrstvo.

Nepotrebna situacija mogla se izbjeći da su savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, savjetnik za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin i glasnogovornik Luka Đurić sročili bolje objašnjenje na kritiku dijela javnosti i bolje brifirali predsjednicu kako se nositi sa spomenutom kritikom. Bizarnu vijest danima su prenosili brojni svjetski mediji, a tvrtka Pionir iz Subotice, proizvođač 'sporne' čokoladice, spretno je iskoristila gužvu reklamiravši se na valu kritika i davši primjer savjetnicima u Uredu predsjednice kako izvući korist iz potencijalno negativne reakcije.  

Niz nespretnosti je dug - tako predsjednica objavljuje postove na Facebooku bez filtra najbližih suradnika pa je za nerede na utakmici hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u nogometu prošlog ljeta u Francuskoj optužila danas nepostojeću Orjunu.

Velik kiks u diplomatsko-protokolarnom situacijama savjetnici u Uredu predsjednice, a to se posebno odnosi na Mihelina i Radeljića, napravili su kad su iza leđa tadašnjeg predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića organizirali sastanak sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem koji joj po rangu nije pandan. Na sastanak nije vodila ni ministra vanjskih poslova Miru Kovača iako je s druge strane bio prisutan ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, čime je jasno iskazano nepoštovanje drugim hrvatskim visokim dužnosnicima i ambicija predsjednice da se bavi stvarima koje nadilaze njezine ovlasti. To se posebno odnosi na deklaraciju koja je ondje potpisana, a ostala je mrtvo slovo na papiru jer predsjednica nije imala potporu premijera za takav potez. Bez obzira na osobne preferencije i animozitete, nužno je držati se diplomatskih običaja jer se u suprotnom narušava ugled države.

Prava blamaža bio je 'neslužbeno-službeni put' u Sjedinjene Američke Države, na koji je vodila pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu. Nepoznato je je li ona savjetovala predsjednici javljanja uživo kod ograde Bijele kuće, gdje se slikaju turisti, i ako to nije njezina ideja, zašto je nije spriječila. Kako je Hmelini u opisu posla obavljanje administrativnih, stručnih, protokolarnih i koordinacijskih poslova u vezi s realizacijom aktivnosti predsjednice Republike, kao i poslovi u vezi s odnosima sa sredstvima javnog informiranja, pitamo se što je točno radila u SAD-u s predsjednicom jer sve što je rađeno oko toga puta bilo je naopako i pogrešno – od skrivanja informacija o ciljevima i karakteru putovanja od javnosti pa do kasnijeg antidatiranja duljine posjeta na službenim stranicama i davanja izjava za HRT na cesti i uz ogradu.  

Konačna strategija saniranja štete bila je u razgovoru sa sklonim novinarom na HRT-u optužiti novinare za mobing, što je vjerojatno prvi takav slučaj u povijesti, a u međuvremenu se nekim čudom u javnosti pojavila i službena depeša hrvatskog veleposlanstva u SAD-u s hodogramom puta.

  • +4
Savjetnici Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL