PUT PUTUJEM

Ovo su pitanja na koja predsjednica RH nije dala odgovore

11.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i dalje skriva detalje tajanstvenog puta u Sjedinjena Američke Države i ne odgovara na novinarske upite. Stigla je, međutim, putem Facebooka prozvati sve kritičare za nedostatak domoljublja

Tportal je zbog nedoumica koje je iza sebe ostavio predsjedničin posjet SAD-u uputio nekoliko upita s pitanjima na koja bi odgovori raščistili sve nejasnoće. U posljednjem upućenom upitu 9. siječnja zanimalo nas je s kime se tijekom posjeta SAD-u predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sve susretala, potom ako je bila riječ o službenom posjetu, zašto nije objavljen hodogram događanja, zašto je o susretima u SAD-u hrvatska javnost saznavala putem društvenih mreža i zašto se tajio karakter posjeta te zašto je posjet produljen za dva dana.

Također nas je zanimalo koliki su bili troškovi putovanja (karte, smještaj) te je li s putem u SAD bilo upoznato Ministarstvo vanjskih poslova. Na koncu smo upitali i kako će predsjednica reagirati na prijave Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Iz Ureda predsjednice tek nam je 10. siječnja stigao šturi odgovor da su nam na upit vezan uz putovanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Sjedinjene Američke Države odgovorili već prošlog tjedna, 4. siječnja, a kad troškovi putovanja budu obračunati, poručili su, javnost će o njima biti obaviještena.

U odgovoru koji je stigao iz Ureda predsjednice 4. siječnja stajalo je da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama sa šeficom kabineta Natalijom Hmelinom te da će za boravka imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života i nevladina sektora te da je predsjednica išla redovitim komercijalnim letom.

Ni tada iz Ureda nisu odgovorili na sva postavljena pitanja, jer smo ih u upitu upućenom 2. siječnja zatražili da nam odgovore je li riječ o privatnom ili službenom posjetu te da preciziraju s kime će se predsjednica u SAD-u susretati.

Također smo zamolili da, ako iz nekog razloga nisu u mogućnosti otkriti s kime će se predsjednica susresti,  iznesu razlog zbog kojeg Ured predsjednice te informacije smatra tajnima. Također nas je zanimalo i tko financira put predsjednice Grabar Kitarović u SAD te tko je s njome putovao.

HNS: Grabar Kitarović šteti instituciji predsjednice

'S obzirom na to da ni četvrti dan nakon povratka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović iz Sjedinjenih Američkih Država ni predsjednica ni njezin ured nisu obavijestili hrvatsku javnost o detaljima posjeta, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zahtijeva da to učine što prije. Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar Kitarović šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku, dovodeći njezine građane u vrlo neugodan položaj. U zemlji koja slijedi demokratske prakse i koja ima demokratski izabrane institucije krajnje je zabrinjavajuće to što je i tjedan dana nakon posjeta SAD-u potpuno nepoznato i nejasno je li predsjedničin put službene ili privatne naravi, s obzirom na to da niti je transparentno i jasno najavljen, niti su navedene prateće aktivnosti posjeta. Povrh svega, jasno je vidljivo da predsjednica države posjet nije uskladila ni s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ni s Vladom, na što je obvezuje Ustav RH, a što jasno pokazuje razinu neznanja i lošeg funkcioniranja vanjske politike Republike Hrvatske', navode iz HNS-a.