ODVJETNIK TUMAČI

Što sve može biti olakotna okolnost na sudu? 'Treba vidjeti je li netko bio u ratu ili se šetao po kazalištima'

24.10.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon presude Ivi Sanaderu u slučaju Hypo, kada mu je sutkinja kao olakotnu okolnost navela sudjelovanje u Domovinskom ratu iako mu se sudi za kazneno djelo ratnog profiterstva ili pak da je otac dvoje djece iako je riječ o odraslim osobama, postavlja se niz pitanja o institutu olakotnih i otegotnih okolnosti. Bivši sudac Branko Šerić za tportal je pojasnio kako je odluka o tome - individualna. Da nije tako, onda bi roboti mogli donositi presude. Dakle sve je na procjeni suca

Ako je zapriječena kazna za neko kazneno djelo između jedne i deset godina, hoće li ona biti bliže minimumu ili maksimumu, ovisi o olakotnim i otegotnim okolnostima.

Hrvatsko zakonodavstvo ne propisuje koje su moguće okolnosti o kojima ovisi visina izrečene kazne. U Zakonu o kaznenom postupku tek se načelno navodi: pri izboru vrste i mjere kazne sud će, polazeći od stupnja krivnje i svrhe kažnjavanja, ocijeniti sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža (olakotne i otegotne okolnosti), a osobito jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, pobude iz kojih je kazneno djelo počinjeno, stupanj povrede počiniteljevih dužnosti, način počinjenja i skrivljene učinke kaznenog djela, prijašnji počiniteljev život, njegove osobne i imovinske prilike te njegovo ponašanje nakon počinjenog kaznenog djela, odnos prema žrtvi i trud da nadoknadi štetu.

I to je to. Sve je na individualnoj procjeni suca koji odlučuje o visini kazne.

Pa je tako Sanaderu olakotna okolnost sudjelovanje u Domovinskom ratu iako mu se sudi za ratno profiterstvo. Činjenica da netko ima djecu također se može vrlo ekstenzivno primjenjivati jer jednostavno nije nigdje propisano to jesu li djeca olakotna okolnost do svoje punoljetnosti, do osamostaljenja ili cijeli život?

Može li okrivljeniku od 80 godina biti olakotna okolnost to da ima djecu koja recimo imaju 60 godina?

Do kada su djeca olakotna okolnost?

Branko Šerić kaže kako bi on iz svojeg iskustva zaključio da djeca mogu biti olakotna okolnost do osamostaljenja. Za primjer 80-godišnjeg oca, koji smo naveli, kaže da je karikiranje, no ako 60-godišnja djeca nemaju prihode i žive od mirovine 80-godišnjeg oca, to također može biti olakotna okolnost.

Je li sutkinja Jasna Galešić, koja je Sanaderu kao olakotnu okolnost navela to da ima dvije kćeri, imala saznanja o tome žive li one od prihoda svoga oca, nije poznato. No sama činjenica da ima odraslu djecu nije dovoljna da bi se to smatralo olakotnom okolnošću.

'To je najteži dio sudačkog posla'

Šerić kaže kako je određivanje kazne daleko najteži dio sudačkog posla. 'Lakše je utvrditi ima li dokaza ili ne, ali odmjeravanje kazne je daleko najteži posao. Sudac mora imati cijelu sliku. Kada to ne bi bilo tako, onda bi računala ili roboti mogli to rješavati', naglašava.

Jedina egzaktna kategorija što se tiče okolnosti pri izricanju presude je prethodna kažnjavanost ili nekažnjavanost, a sve ostalo je na individualnoj procjeni suca.

  • +2
Sanader i Ježić oslobođeni optužaba u aferi HEP-Dioki Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Individualna procjena sutkinje Galešić bila je i sudjelovanje u Domovinskom ratu uzeti Sanaderu kao olakotnu okolnost iako nije proveo dana na ratištu, a ministar branitelja Tomo Medved potvrdio je kako on nema status branitelja.

'Treba vidjeti je li netko zaista sudjelovao u ratu, a ne šetao se po kazalištima. To nije sudjelovanje i sud mora gledati stvarno, faktično sudjelovanje, a ne ono na papiru', smatra Šerić.

Ugledna obitelj?

Pitamo ga za slučaj koji je posebno iritirao javnost. Naime, činjenica da je 'iz ugledne obitelji' bila je kao obrazloženje dovoljna za smanjenje kazne Ivanu Primorcu, koji je sa 17 godina upravljajući BMW-om Z3 u Makarskoj 2002. izazvao nesreću u kojoj su poginule dvije srednjoškolke, a koje su stajale na nogostupu.

Kasnije se tijekom suđenja Sanaderu doznalo da je baš tijekom suđenja Ivanu Primorcu njegov otac Marijan Primorac bivšem premijeru poklonio novac za kupnju blindiranog BMW-a.

<<<Droga, tučnjave, pokušaji ubojstva, divljanje na cesti: Svi grijesi sinova uglednih očeva

'Ugledna obitelj? Navodno jest, no to ne može biti olakotna okolnost, pogotovo ako mu je ta obitelj priuštila skupocjeni i brzi auto kojim je izazvao nesreću', smatra Šerić.

Postoji, kaže, jedna anegdota s jednog od hrvatskih sudova. Čovjek je, naime, ubio oca i majku pa je na sudu rekao da je siroče. To, srećom, nije uvaženo kao olakotna okolnost.