nagrada za lojalnost

Što sve gubi SDSS? Mamić: 'Sve će im biti nadoknađeno, ima puno načina'

09.05.2024 u 21:48

Bionic
Reading

S obzirom na dosadašnje partnerstvo i iskazanu lojalnost, komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić smatra da će Andrej Plenković već nekako kompenzirati SDSS-u izostanak iz buduće vlade. To će, kaže Mamić, prvenstveno ostvariti financiranjem, jer u ovoj situaciji SDSS-u ne može osigurati političku vidljivost

“Ima puno načina da Plenković osigura financiranje onima koji su mu važni. I politička vidljivost je važna, jer kada ste potpredsjednik vlade, ministar ili državni tajnik mediji vas zovu i traže vaše mišljenje. Ali SDSS-ovi zastupnici ionako uvijek budu birani fiksno pa u tom smislu neće trpjeti veću štetu. Ne vjerujem da će HDZ i Domovinski pokret, dok budu u braku, mijenjati izborni zakon jer HDZ-u on odgovara”, rekla je Mamić za N1.

SDSS je, dodaje ona, puno izgubio neulaskom u vladu, ali ipak ne onoliko koliko se ovih dana ističe u javnosti.

“Naravno da je bitno jeste li u vlasti formalno ili neformalno, ali taj gubitak za SDSS ipak nije pretjeran i Plenković će im to sigurno nadoknaditi na razne načine. Vidjet ćemo koje”, naglasila je Mamić.

Nakon što je iz vladajuće većine otpao zastupnik DP-a Josip Jurčević, glasovi zastupnika manjina još više će dobiti na težini kako bi se održala što stabilnija većina, ne samo ona rubna od 76 glasova.

“Manjinci su u srijedu poručili da će ipak zajednički djelovati. To znači da će podržavati vladu koliko bude trebalo i u dogovoru s SDSS-om, a ne mimo njih. To što SDSS neće formalno participirati u vlasti i sjediti u prvom redu, za njih jest šteta. Ali, ponavljam, sve će im to biti nadoknađeno. Nemam apsolutno nikakvih dilema oko toga”, kazala je Mamić.