PREPLAĆENI ILI...

Što smo naučili iz liječničkog natezanja na liniji Rijeka - Maribor?

03.05.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Anesteziolozi su uz kirurge najtraženiji liječnici u Europi, a i Hrvatskoj najviše nedostaje upravo anesteziologa pa ne čudi veliko zanimanje koje je izazvala odluka Gregora Piveca, bivšeg ravnatelja Kliničkog bolničkog centra u Mariboru, da zbog nedostatka tamošnjega kadra honorarno vikendom zaposli hrvatske anesteziologe iz Rijeke i za to ih plati 1250 eura neto. Tim je potezom, međutim, navukao bijes slovenskih liječnika koji mogu dobiti 300 eura bruto i misle da je riječ o 'ilegalnom radu'. Njihovi hrvatski kolege smatraju to uvredom te ističu da razlika u novčanom iznosu nije tako velika jer su plaćeni tek 25 posto više od slovenskih kolega za prekovremeni rad

S pomanjkanjem anesteziologa u KBC-u Maribor muku muče od 2009., a također im zbog odljeva kadra i restrikcija u zapošljavanju već dulje vrijeme nedostaju i patolozi te više sestre, zbog čega su im zadnjih mjeseci u pomoć priskakali iz drugih slovenskih bolnica, a raspisali su i natječaj za više desetaka specijalista, najviše pritom računajući na kolege iz susjednih država. Stanje u slovenskom zdravstvu sve je lošije zbog demografskih trendova i starenja stanovništva, a iz tamošnjeg ministarstva zdravstva procjenjuju da na području Maribora trenutno nedostaje oko 300 liječnika i da će Slovenija idućih godina trebati još 1800 novih doktora, no medicinski fakulteti u Ljubljani i Mariboru ne mogu zadovoljiti buduće potrebe države za liječničkim kadrom.

'Poput Hrvatske, Slovenija ima problema s manjkom anesteziologa. U KBC-u Maribor situacija je bila takva da su im zbog nedostatka anesteziologa i operacijski programi pali na 50 posto od predviđenog', naveo je za tportal član Povjerenstva za medicinsku izobrazbu liječnika Hrvatske liječničke komore Alen Protić. Krajem veljače tadašnji ravnatelj mariborske bolnice Gregor Pivec pohvalio se time da je riješio problem s anesteziolozima uz podršku i dopuštenje slovenskog Ministarstva zdravstva. U međuvremenu je njegova odluka da zbog nedostatka medicinskog kadra honorarno vikendom zaposli hrvatske anesteziologe iz Rijeke izazvala mnogo kontroverzi i snažno protivljenje Ministarstva zdravstva te slovenskih liječnika.

'Prozivati riječke anesteziologe da rade u fušu je vrijeđanje'

On je, doduše, već ranije kazao da ne isključuje svoju ostavku ako se prilike u toj bolnici uskoro ne srede te ju je dva mjeseca kasnije i podnio. I to unatoč tome što je broj izvršenih operacija u bolnici podignut na gotovo 90 posto od planiranog, ali prigovaralo se novčanoj razlici u angažmanu liječnika i aranžmanu preko agencije. Upozoravalo se i na moguće poteškoće u njihovu sporazumijevanju jer je riječ o dva različita jezika s naglaskom na stručnu terminologiju te poskupljenje zbog moguće potrebe za prevoditeljima na operacijama i u razgovoru s pacijentima, a slovenski sindikat liječnika i stomatologa Fides ustvrdio je da je riječ o ilegalnom radu, kako je kazao šef Fidesa u mariborskoj bolnici, anesteziolog Boris Rižnar

'Govoriti o angažmanu riječkih anesteziologa u mariborskoj bolnici kao o ilegalnom radu ili, kako mediji to vole nazvati, fušu vrijeđanje je na osobnoj, stručnoj, moralnoj i pravnoj razini', poručio je Protić te je za tportal ustvrdio da su 'dobivene sve dozvole za rad riječkih anesteziologa u mariborskoj bolnici, počevši od matične ustanove KBC-a Rijeka i ostalih mjerodavnih hrvatskih, ali i slovenskih institucija (Zdravniška zbornica Slovenije), svi se porezi uredno plaćaju, a svi su ugovori javni i dostupni, pa tako i onaj između Instituta za medicinska istraživanja iz Ljubljane i UKC-a Maribor'.

'Agencija, odnosno Institut za medicinska istraživanja iz Ljubljane uredno je prošao na javnom natječaju, a ugovor KBC-a Maribor s Institutom je javan dokument koji su provjerile sve relevantne institucije Republike Slovenije. Na veliku žalost zlonamjernika, nisu nađene nikakve nepravilnosti, a njihova provizija je u skladu i na razini uobičajenih provizija takvih agencija u zemljama članicama EU-a', istaknuo je Protić.

I dok je nad tom pogodbom zatražen, ali se još ne zna je li i posve obavljen, upravni nadzor slovenskog ministarstva, u susjednoj Sloveniji dodatnu je pažnju izazvalo Pivecovo angažiranje Mihe Pogačnika kao posrednika te pitanje njegove provizije. Pogačnik, kojega inače navode kao jednog od najpoznatijih i najplaćenijih bivših Vladinih konzultanata, slovenskom listu Večer je kazao da je 'provizija ništa što ne ide u posao posredništva te da se anesteziologe plaća 500 eura neto za jedan radni dan u trajanju od 12 sati, uključujući putne troškove s obzirom na to da je riječ o Rijeci, što iznosi oko 1000 eura, a Institut u cjelini 1250. Oni, dakle, dobiju većinu, a Institut oko 10 do 20 posto'. Također, u cijeloj se priči ne zaboravlja ni to da je Pivec, koji je na mjestu ravnatelja bio 20 godina, angažiran u politici - naime, niz godina vodi gradski odbor Slovenske demokratske stranke (SDS), trenutno u oporbi.

Zašto su slovenski anesteziolozi manje plaćeni od riječkih?

Protić pak napominje da je riječ 'o suradnji između KBC-a Maribor i KBC-a Rijeka jer su riječki anesteziolozi u mariborskoj bolnici angažirani kao mentori te iz različitih polja anesteziologije educiraju njihove specijalizante'. 'U okviru te suradnje dogovoreni su tečajevi za anesteziologe koji će se održavati i u KBC-u Maribor i KBC-u Rijeka, a u pripremi je i boravak mariborskih specijalizanata u KBC-u Rijeka u cilju njihova redovnog specijalističkog usavršavanja', najavio je Protić.

Kada smo ga pitali za pojašnjenje toga otkud ipak tolika razlika u novčanom iznosu angažmana između hrvatskih anesteziologa i njihovih slovenskih kolega - naime, dok za 12-satno gostovanje hrvatski anesteziolozi dobivaju 1250 eura neto, slovenski specijalist, ako nije dežuran, po pozivu iz bolnice dobiva oko 300 eura bruto, a najveća satnica za Slovence je 40-ak eura bruto, Protić je upozorio da 'razlika u novčanom iznosu nije tako velika'.

'Hrvatski anesteziolozi su plaćeni tek 25 posto više od slovenskih kolega za prekovremeni rad. Ne može se uspoređivati njihov radni sat kao zaposlenika koji je opterećen socijalnim, zdravstvenim i mirovinskim davanjem, nego se može uspoređivati samo njihov prekovremeni sat koji iznosi 40 eura bruto i to svaki slovenski anesteziolog može zaraditi. Hrvatski anesteziolozi su plaćeni 25 posto više po satu od slovenskih kolega jer imaju i veće troškove od njih, poput goriva i cestarine, a treba uključiti i vrijeme koje je potrebno za dolazak i odlazak iz Maribora u Rijeku. Također, riječki anesteziolozi su u mariborskoj bolnici angažirani kao mentori pa je to dodatan razlog zašto su 25 posto više plaćeni po satu od slovenskih kolega', pobrojao je Protić.

Kako spriječiti odlazak liječnika?

'Ukoliko slovenski zdravstveni sustav ima bolje rješenje od angažmana riječkih kolega, neka ga ponudi', poručio je Protić, naglasivši da 'riječki anesteziolozi normalno i vrlo kvalitetno obavljaju svoj primarni posao u KBC-u Rijeka, a spremni su i dalje pomagati slovenskim kolegama ako za to bude potrebe'. Riječki anesteziolozi u Mariboru rade temeljem ugovora o dopunskom radu izvan osnovnog radnog vremena uz potvrdu Ministarstva zdravstva i svoje bolnice, a kao što je već u nekoliko navrata isticao i HUBOL te sada ponavlja i Protić iz HLK, 'riječ je o uobičajenoj praksi u Europskoj uniji i svijetu jer specijalisti, pogotovo oni iz deficitarnih struka, nisu vezani za jednu zdravstvenu ustanovu. Primjerice, u Irskoj anesteziolog ima svoj obrt i nudi se na tržištu različitim zdravstvenim ustanovama dok se u Nizozemskoj anesteziolozi grupiraju u zajedničke udruge i također rade u više bolnica, ovisno o potrebi'.

Međutim, i dalje ostaje pitanje treba li i Hrvatska strahovati od slične situacije kao i slovenske kolege, koje cijelu situaciju vide kao napad na slovenski zdravstveni sustav i iskorištavanje teške kadrovske situacije u zdravstvu, a Protić, još jednom odbacujući to da je riječ o 'ilegalnom radu', upozorava da je 'krajnje vrijeme da mjerodavni u državi shvate ozbiljnost problema i učine sve kako bi spriječili odlazak hrvatskih liječnika u inozemstvo'. 'Posebnu pozornost treba obratiti deficitarnim specijalizacijama kao što je anesteziologija jer i Hrvatskoj nedostaje upravo najviše anesteziologa', ističe Protić i poručuje: 'Jedan od sigurnih načina zadržavanja liječnika, pa tako i anesteziologa, u Hrvatskoj jesu puno bolji uvjeti rada i svakako bitno viša primanja od dosadašnjih.'