19. GODIŠNJICA

Što je nama 'Oluja' dala?

Bionic
Reading

I 19 godina nakon vojno-redarstvene akcije 'Oluja' opet se govori o broju žrtava, prije svega civilnih. No Hrvati i Srbi i dalje se ne slažu ni oko broja žrtava, ni oko toga tko je bio civil, a tko pripadnik naoružanih postrojbi. U svim ratnim zbivanjima neposredno nakon njihovog svršetka manipuliralo se brojem civilnih žrtava, bilo da se ukaže na okrutnost protivnika, bilo da se umanje vlastiti zločini

Hrvatski službeni izvori ne osporavaju ubojstva, paljevine i pljačke, žrtve kojih su bile osobe srpske nacionalnosti, ali se ti zločini, mada su počinjeni za vrijeme i neposredno poslije operacije 'Oluja', radije tretiraju kao obična ubojstva, a ne kao ratni zločini. Prema podacima Državnog odvjetništva, u 'Oluji' je ubijeno 214 osoba, koje su 'žrtve kaznenog djela ubojstva ili ratnih zločina'.

Nasuprot tome, nevladina udruga Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava navodi brojku od 667 civila, a srpski Veritas tu brojku gotovo utrostručuje tvrdnjom da su u 'Oluji' poginule 1.934 osobe, od kojih su 1.196 civili. Haški sud, koji je oslobodio odgovornosti hrvatske generale Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka za zločine počinjene tijekom, ali i nakon operacije 'Oluja', navodio je brojku od 150 do 170 ubijenih.

Bez obzira na to čiji od navedenih podataka najviše odgovaraju istini, krivce za nevine ljudske žrtve treba pronaći, procesuirati i kazniti.


No po pitanju procesuiranja osoba odgovornih za ratne zločine postoje oprečna mišljenja. Nevladine udruge predvođene Documentom prozivaju Državno odvjetništvo zbog nekažnjavanja ili preblagog kažnjavanja počinitelja zločina nad hrvatskim Srbima. Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič poručila je 3. kolovoza 2014. godine iz Dvora s Komemorativnog obilježavanja ubijenih i nestalih Srba u tijeku i nakon vojno-redarstvene akcije 'Oluja' da je proces ekshumacija na poznatim lokacijama kao i identifikacija nedopustivo spor. Hrvatska mora iznaći načina za pamćenje svih ubijenih civila i zarobljenih vojnika. Trebamo ih se sjetiti sa žaljenjem jer je to preduvjet za izgradnju međuetničkog povjerenja koje je nakon svih posljednjih negativnih događanja zaustavljeno.

Dragan Pjevač u ime Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji (Beograd) ustvrdio da je tijekom i nakon 'Oluje' ubijeno više od 1.200 srpskih civila, a da je do sada samo jedan čovjek osuđen.

Državno odvjetništvo potpuno odbacuje primjedbe da se ne procesuiraju ratni zločini počinjeni tijekom operacije 'Oluja' i nakon nje. Ističu da je samo u vezi s kaznenim djelima počinjenima za vrijeme 'Oluje' i neposredno nakon nje podneseno bilo 6.390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, a među njima prijavljeno je 439 pripadnika oružanih snaga. Do 2012. godine navode da je osuđeno 2380 osoba. Većina postupaka odnosi se na djela protiv imovine, masovne paleži, te za ubojstva, a u manjem broju odnosi se na ratne zločine.

Grubori

Početkom lipnja ove godine bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko Frano Drljo i Božo Krajina nakon dvogodišnjeg sudskog postupka oslobođeni su optužbi za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije 'Oluja' 1995. Drlju je tužiteljstvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost. Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon 'Oluje' išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je u svojoj obrani kazao i da ga kao 'časnika, vjernika i čovjeka' zgrožava zločin opisan u optužnici. Protiv Markačeva ratnog zamjenika Željka Sačića još se vodi istraga u slučaju Grubori.

Kako bi se izbjeglo licitiranje žrtvama ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, pokrenuta je Inicijativa REKOM, koja je jedinstvena u međunarodnom sudskom sustavu i traženju mira, jer omogućuje da više država koje su bile u sukobu zajednički nađu rješenje koje će priznati i ispraviti ratne nepravde. Među glavnim ciljevima REKOM-a jest utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ u razdoblju od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. te priznavanju nepravde nanesene žrtvama u cilju izgradnje kulture solidarnosti i suosjećanja među narodima na ovim prostorima. Inzistira se na prikupljanju što iscrpnijih podataka o počinjenim zločinima i njihovim žrtvama. Usto, naglasak je stavljen na preporučivanje mjera koje se odnose na sprečavanje ponavljanja kršenja ljudskih prava, kao i prava na reparacije za žrtve.

Podsjetimo, 5. kolovoza 1995. godine tijekom akcije 'Oluja' za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U 'Oluji' su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1.400 ih je ranjeno.

U svojoj čestitki premijer Zoran Milanović zahvalio je braniteljima na njihovom junaštvu, hrabrosti i žrtvi, ali i svim hrvatskim građanima na njihovu doprinosu u obrani naše države i slobode.
'Zauvijek se moramo sjećati koliko nam je boli, suza i patnje zadao taj nametnuti rat, kako bismo znali odbaciti svaku mržnju i netrpeljivost i zlo koje donose i ujedinjeno graditi budućnost tolerancije, slobode i trajnoga mira', naglasio je Milanović.

Povodom obilježavanja 19. godišnjice ekipe Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske pitale su (više i manje poznate) građanke i građane iz raznih gradova što za njih znači 'Oluja'. Odgovori su bili sljedeći: ponos, sloboda, kraj rata, jedinstvo, hrvatska samostalnost, novi život, pobjeda…