ZKP, ZAKON O USKOKU...

Što je danas na meniju u Banskim dvorima?

11.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada je za današnju sjednicu pripremila 24 odluke, među kojima se nalazi i set zakona koji su pripremili u Ministarstvu pravosuđa. Nakon presude Ustavnog suda i ocjene da treba mijenjati 43 odredbe Zakona o kaznenom postupku, Vlada danas donosi prvih 17 izmjena, dok će ostale ostaviti za sljedeću godinu

Promjene Zakona o kaznenom postupku vezane su uglavnom za odluku Ustavnog suda koji je naredio mijenjanje ukupno 43 članka Zakona zbog toga što nisu u suglasju s mjerodavnim pravom. Vlada bi danas u Sabor trebala uputiti 17 izmijenjenih članaka kojima se nije dublje zadiralo u strukturu zakonskog teksta. Ostatak izmjena koje im je naložio Ustavni sud moraju donijeti najkasnije do 15. prosinca 2013. godine, no u Ministarstvu kažu da bi taj posao trebao biti gotov u prvoj polovici sljedeće godine.

Najavljena je i izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Novosti u zakonu o USKOK-u vezane su za usklađivanje Kaznenog zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine.

Očekuje se i izglasavanje Nacrta prijedloga Zakona o probaciji koji predstavlja izvaninstitucionalni tretman počinitelja kaznenih djela. Naime, ako sud procijeni da neke počinitelje kaznenih djela nije potrebno zatvarati, za njih postoji opcija puštanja na slobodu uz probaciju. Zakon o probaciji donesen je u prosincu 2009. godine i predstavlja temelj za početak razvoja probacijske službe. Probacijski uredi otvoreni su 2011. godine, a trenutno radi njih 11, dok je jedan još u pripremi. 

Novi prijedlog zakona izrađen je zbog uočenih problema i potreba prakse te zbog dodatnih zadaća i izazova koje su pred probacijsku službu postavile odredbe Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine. Navodi se da je novi prijedlog zakona prilagodio pravni okvir za rad probacijskog sustava i osnažio postojeće alate i instrumente, koji će moći odgovoriti na povećane i izmijenjene zahtjeve, posebno u odnosu na zaštitni nadzor, posebne obveze, rad za opće dobro, uvjetni otpust s izdržavanja kazne zatvora.

Vlada će danas, između ostalog, izvijestiti javnost o ocjenama Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije o praćenju spremnosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji te predložiti izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.