profitabilna mreža

Što će biti s Wagnerom i unosnim poslovima u Africi nakon pogibije Prigožina?

25.08.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Dan prije avionske nesreće šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, ruski dužnosnik posjetio je Libiju kako bi uvjerio saveznike da će borci iz Wagner grupe ostati u toj zemlji, ali pod kontrolom Moskve

Na sastanku u Bengaziju zamjenik ruskog ministra obrane Junus-Bek Jevkurov rekao je u utorak istočnolibijskom zapovjedniku Kalifi Haftaru da će vagnerovci podnijeti izvještaj novom zapovjedniku, rekao je libijski dužnosnik upoznat sa sadržajem sastanka, javlja Reuters. Nema naznaka toga da je vrijeme sastanka bilo išta drugo osim slučajnosti. Ipak, Jevkurovljev posjet 'sugerira da bi se - ako ništa drugo - ruski utjecaj u Libiji mogao produbiti i proširiti, a ne smanjiti', rekao je libijski istraživač Jalel Harchaoui s Kraljevskog instituta.

Vojni sastanak, koji je uslijedio nakon prekinute pobune Prigožinovih snaga protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u lipnju, bio je znak da se Moskva ne namjerava odreći globalne mreže koju je izgradila plaćenička skupina. Sada kada se vjeruje da je Prigožin mrtav, sudbina složene i unosne mreže vojnih i komercijalnih operacija - koju su on i Wagner stvorili za Rusiju diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike - visi o koncu. Wagner je vodio velike bitke u Ukrajini, borio se u građanskim ratovima i pobunama u Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici (CAR) i Maliju te usput preuzeo kontrolu nad rudnicima zlata i naftnim poljima. Putin je već preuzeo njihove operacije u Siriji.

Nakon pobune su snage Wagnera u Ukrajini predale bazu redovnoj ruskoj vojsci i počele sa selidbom u vojni kamp u Bjelorusiji, iako nije poznato koliko ih se ondje nalazi. U Africi bi Wagner mogao ostati više-manje netaknut pod novom upravom ili bi ga mogla preuzeti neka druga ruska plaćenička skupina. Ali njegova sposobnost da djeluje na mjestima na kojima Moskva možda nema formalnu ili zakonsku prisutnost čini ga neprocjenjivim alatom vanjske politike Kremlja.

  • +3
Mjesto pada Prigožinova aviona Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

'Wagner je koncern. Postoje ugovori, to je posao, mora se nastaviti', rekao je John Lechner, američki istraživač koji piše knjigu o Prigožinu. Nakon lipanjske pobune Prigožin je intenzivirao svoje napore da ojača Wagnerovu prisutnost u Africi. U videu od ponedjeljaka iz neimenovane afričke zemlje rekao je: 'Wagner PMC čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku - slobodnijom.' Moguće je da to nije bilo dobrodošlo u Moskvi jer je bilo izvještaja koji su govorili da je Kremlj stvorio alternativne tvrtke koje će preuzeti operacije Wagnera - iako se čini da nijedna još nije sposobna učiniti to.

U zemljama u kojima Wagner djeluje putem službenog sporazuma s Moskvom analitičari ne očekuju puno promjena - za sada. U Libiji je od 2019. čak dvije tisuće vagnerovaca pomoglo Haftarovoj frakciji u njegovom napadu na Tripoli i do prekida vatre 2020. čuvali su vojna i naftna postrojenja, prema neovisnim analitičarima i Human Rights Watchu.

Budući da Rusija nema službenu vojnu ulogu u Libiji i nije mogla izravno intervenirati bez kršenja embarga UN-a na oružje, njezino je uključivanje moralo biti realizirano putem Wagnera ili slične jedinice, rekao je Harchaoui. Glasnogovornik Haftara nije odgovorio na pitanja o sastanku s ruskim dužnosnikom, ali je ranije rekao da su razgovarali o vojnoj suradnji, uključujući koordinaciju obuke na ruskom oružju. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će se razgovori baviti suradnjom u borbi protiv terorizma.

Politički savjetnik predsjednika Srednjoafričke Republike Faustin-Archangea Touadere, Fidele Gouandjika, oplakao je Prigožinovu smrt i istaknuo da je riječ o 'velikoj tuzi' jer su njegovi ljudi 'pomogli spasiti demokraciju'. Ali kako je Wagner bio prisutan ondje na osnovi sporazuma na državnoj razini s Rusijom, 'ništa neće utjecati na prisutnost ovih instruktora', rekao je. Prigožin je 'mrtav vođa, možemo ga zamijeniti', dodao je Gouandjika. Ipak, neizvjesnost je stvorila rizike u Africi, rekao je politički analitičar Ousmane Pare iz Burkine Faso.

  • +8
Vagnerovci napuštaju Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Već možemo zamisliti operativne poteškoće s kojima bi se pokret sada mogao suočiti, a nije potrebno spominjati to da će biti posljedica za afričke zemlje u kojima je uključen', rekao je. Sudbinu Wagnerove čisto ekonomske - a ne sigurnosne imovine - moglo bi biti još teže odrediti. Nema informacija o sudbini Evro Polisa, tvrtke koju navodno posjeduje Wagner, s naftnim resursima u Siriji. Malo je informacija o tome koliko zarađuje od svojih poslova rudarenja i sječe drva u Srednjoafričkoj Republici i drugim afričkim zemljama. Ali bilo bi teško pokušati staviti takvu imovinu pod izravnu kontrolu Rusije ili je predati drugom izvođaču.

'Ne možete kupiti tvrtku i otpustiti sve zaposlenike te očekivati ​​da će se stvari odvijati na isti način. Možda se promijeni način na koji se dijeli kolač, ali kolač je još uvijek tu', rekao je Lechner.