smrt šefa wagnera

Britanci nisu uvjereni da je Prigožin poginuo, ali smatraju da je to 'vrlo vjerojatno'

25.08.2023 u 08:49

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Velike Britanije priopćilo je da nema 'definitivnog dokaza' da je Jevgenij Prigožin mrtav, ali da je to 'vrlo vjerojatno'. U svojim dnevnim obavještajnim podacima, ministarstvo je također reklo da će njegova smrt imati 'duboko destabilizirajući učinak' na grupu Wagner

'Točno dva mjeseca nakon pobune Wagner grupe, poslovni avion Embraer povezan s Wagnerom srušio se blizu Tvera, između Moskve i Sankt Peterburga. Ruske vlasti tvrde da je poginulo 10 ljudi, uključujući šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. Još nema definitivnog dokaza da je Prigožin bio u avionu.

Međutim, vrlo je vjerojatno da je doista mrtav'. Njegova hiperaktivnost, iznimna odvažnost, želja za rezultatima i ekstremna brutalnost prožimale su paravojsku i malo je vjerojatno da će dobiti sličnog nasljednika', navodi se u priopćenju.

Također bi Prigožinova smrt mogla imati destabilizirajući učinak na Wagner grupu, posebice jer su u nesreći, navodno, stradali i osnivač i terenski zapovjednik Dmitrij Utkin te šef logistike Valerij Čekalov.

  • +5
Ostaci zrakoplova / Pogibija Jevgenija Prigožina Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia