813 milijuna kuna

Što će biti s novcem iz megapljačke Ine? Nobilo spominje dva scenarija: 'Dobra stvar je da novac nije odlepršao'

30.08.2022 u 06:53

Bionic
Reading

Novčano najteža afera u hrvatskoj povijesti izašla je u javnost i njeni detalji se postepeno otkrivaju. Ured za sprječavanje pranja novca objavio je da je ovo najveća akcija u povijesti postojanja ureda, u kojoj je trenutno blokirano 813 milijuna kuna na računima osam banaka

Međutim, sad kad je taj novac blokiran, što se s njim događa? Koji su mogući ishodi postupka i kome će novac pripasti? Odvjetnik Anto Nobilo rekao je za DNEVNIK.hr da u ovom trenutku postoje dva moguća scenarija.

A koji će se scenarij ostvariti, ovisi o tome što će se dokazati na sudu. 'Da, dvije su moguće varijante: Ina može istaknuti svoj oštetni zahtjev, i ako uspije dokazati da je za oštećena za 813 milijuna kuna, taj se novac vraća oštećenoj tvrtki. Ukoliko se uspije dokazati da je Ina oštećena samo za dio novca, a preostali dio predstavlja protupravno stečenu imovinsku dobit, taj dio ide u državni proračun', pojasnio je.

Budući da kazneni postupak traje, situacija se treba procijeniti, ali Nobilo je uvjeren da će Ina ostvariti barem djelomičan povrat novca. 'Mislim da je Ina sigurno oštećena za 200 milijuna kuna, i da će to uspjeti dokazati, a za ostalo ćemo vidjeti', rekao je.

Međutim ako je plin prodavan drugim subjektima pod ugovornom obvezom, situacija se komplicira. 'Da, u tom slučaju Ina nije oštećena jer je sklopljena ugovorna obaveza. Ali to se sve može kaznenim postupkom riješiti, samo se treba dobro procijeniti.'

  • +7
Privođenje na sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Dobra stvar u cijeloj priči je da novac nije - odlepršao. 'Dobra stvar je da je novac na vrijeme identificiran i da su računi na vrijeme blokirani, prije nego što su imali priliku odlepršati u moru stranih tvrtki, banaka i računa', dodao je Nobilo.