pljačka u ini

Filipović: Škugora poznajem površno ni nemam njegov broj telefona. Ćorić? Ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u Ini

29.08.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i bivši član Nadzornog odbora Ine Davor Filipović u razgovoru za RTL Danas u ponedjeljak navečer je kazao kako je na sastanku Uprave INA-e zatražio detaljno objašnjenje svega što je isplivalo u javnost oko pljačke novca iz te kompanije

"Na sastanku je bio predsjednik Uprave INA-e Fasimon, zajedno s hrvatskim članovima INA-e. Rekli su mi da su pokrenuli internu istragu, žele utvrditi kako se to dogodilo. Iz ovih razgovora koje sam imao s njima mogao sam zaključiti da postoje određene slabosti kada se govori o internim kontrolama jer se dogodilo da četvrta razina odlučivanja potpisuje ugovor koji ima ogromne financijske reperkusije na INA-u, a da to niti jedna razina iznad njega nije verificirala. Iz ovih preliminarnih razgovora vidimo da je sustav internih kontrola morao biti bolji", kazao je ministar za RTL.

Na pitanje kako je moguće da se plin po povlaštenoj cijeni prodavao tek osnovanoj tvrtki, a po takvoj niskoj cijeni se ne prodaje partnerskim tvrtkama, Filipović je kazao da je postavio to pitanje te da se to istražuje.

Komentirao je i je li mu neugodno što se u ovoj aferi spominje HDZ-ovac.

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao sastanak s Upravom INA-e. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanješić / CROPIX

"Nebitno je tko je član koje stranke, ovakve stvari se ne smiju događati i pružam punu podršku svim institucijama da ispitaju sve do kraja u slučaju i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu kažnjeni na pravi način. Ovo su stvari koje se ne smiju događati. Istaknuo bih kako moram čestitati Ministarstvu financija i samostalnom sektoru za suzbijanje pranja novca, Poreznoj upravi, policiji i DORH-u jer su reagirali na pravi način. Imovina je zaleđena, novci nisu nestali", kazao je.

Filipović je kazao kako je osobno poznavao osumnjičenika Damira Škugora, ne sjeća se kada je zadnji put pričao s njim te nikad nije komunicirao s njim preko mobitela.

  • +12
Ministar Filipović sazvao sastanak s Upravom Ine Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

"Nemam njegov broj, nikad nismo pričali na telefon, nisam s njim razmijenio poruku, znam ga površno sa skupova", kazao je.

Kazao je i da se nije čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

"Bez pretenzija da budem odvjetnik gospodina Ćorića, ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u INA-i. To je odgovornost Uprave INA-e i svih nadzornih mehanizama o kojima sam govorio. Mora postojati interna kontrola, interna revizija mora raditi svoj posao, a i Nadzorni odbor ima svoju ulogu", kazao je Filipović.