POČELA JAVNA RASPRAVA

Što Bandić želi mijenjati u Prostornom planu Zagreba?

30.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tko ne ide na skijanje, može voziti slalom kroz Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba koji je gradska uprava uputila u javnu raspravu u vrijeme novogodišnjih praznika, odnosno od 30. prosinca 2016. do 13. siječnja 2017. godine

Svakog radnog dana od osam do 16 sati u predvorju zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1 građani i građanke mogu izvršiti uvid u tekstualni i grafički dio Prijedloga izmjena i dopuna Plana s kartografskim prikazima i kartogramima te obrazloženjem i sažetkom Prijedloga izmjena i dopuna Plana za javnost.

Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada mogu dostaviti i svoja pisana mišljenja, prijedloge i primjedbe, a nakon što se odmore od novogodišnjeg slavlja, 3. siječnja u 17 sati mogu doći i na javno izlaganje u prostorijama Tribina Grada Zagreba na Kaptolu.


Naime, Prostorni plan krovni je planski dokument prostornog uređenja pa je i Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) pozvalo svoje članove i članice da sa Sekcijom urbanista daju svoj doprinos javnoj raspravi kako bi mogli izraditi i svoje službeno očitovanje.

Inače, Prostorni plan Grada Zagreba izradio je još 2001. Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša te je do sada mijenjan i dopunjavan nekoliko puta, a sada su u javnoj raspravi izmjene i dopune koje je ove godine izradila zagrebačka tvrtka Urbanistica. I to u suradnji s nadležnim gradskim institucijama – Uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Zavodom za prostorno uređenje Grada Zagreba premda se u javnosti često upozoravalo na to da Zagreb treba osmisliti upravljanje prostorom primjereno 21. stoljeću i donijeti novi prostorni plan.

Slijedi preispitivanje o Resniku?

Zasad su u planu tek nove izmjene i dopune u Prostornom planu, koji se inače prostire na 120 stranica, a neke od njih tiču se i vruće teme gospodarenja otpadom pa se u Prijedlogu navodi: 'Osnova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom ima težište na sprečavanju nastajanja otpada i u što većoj reciklaži kako bi se smanjila količina otpada kojeg je potrebno obraditi. Gradnja i uređenje reciklažnih dvorišta, manjih komunalnih baza i drugih manjih komunalnih građevina moguća je unutar svih površina.'


'Cjelovit sustav gospodarenja otpadom predviđen je kao sustav podložan promjenama i unapređivanjima te se prostorne mogućnosti utvrđuju sukladno posebnim zakonima i propisima. Mogućnosti Centra za gospodarenje otpadom na Resniku preispitat će se u posebnom postupku sukladno posebnim propisima te će se tehnološki procesi, lokacije građevina i opreme provjeriti i utvrditi u posebnim postupcima temeljem stručnih podloga', predloženo je dopunom Plana.

Podsjetimo, u Resniku se trebala graditi i spalionica otpada što je kod tamošnjeg stanovništva izazvalo burne reakcije te je prosvjedovalo uz podršku organizacija civilnog društva, a naposljetku je i sam gradonačelnik Milan Bandić u travnju ove godine odustao od njezine gradnje kazavši kako jegradnja spalionice passéda bi se točka o toj mogućnosti u srpnju u zadnji tren opet našla pred Gradskom skupštinom.

Nova obilaznica i toplice?

Što se tiče ideja za promet, predlaže se 'izgradnja nove južne autocestovne obilaznice Zagreba (Luka (A2) - Gradna (A3) - Horvati (A1, A6) - Mraclin (A11) - Ivanić Grad (A3) - Sveta Helena (A4)) zbog razdvajanja tranzitnog od gradskog prometa', a što je dio nekoliko godina stare ideje o novom prometnom prstenu oko Zagreba.

Izmjenama i dopunama predlaže se i da se Planom omogućuje korištenje geotermalnih voda u energetske svrhe i balneološke iz eksploatacijskog polja Geotermalne vode Zagreb s lokaliteta Blato i Lučko temeljem izrađene Studije o utjecaju na okoliš zahvata u prostoru. Mogao bi to biti uvod u planiranu realizaciju projekta Termalno kupalište Zagreb koje se već dugo najavljuje.


Od Medvednice do Sesveta - od klijeti do golfa?

Predloženim dopunama trebalo bi se omogućiti i ubrzanje tehnološkog razvoja nepokretne širokopojasne mreže na području Grada Zagreba izgradnjom svjetlovodnih distribucijskih mreža, a kad je pak riječ o ozakonjenju nezakonitih građevina, predlaže se da se u 'pristupnoj zoni u užem području Parka prirode Medvednica, unutar zona tradicijskih naseobina omogućuje ozakonjenje građevina u funkciji seoskog turizma i klijeti'.

Građani Sesveta nedavno su se žalili da im nedostaje sportskih objekata za ljude različitih dobi, a nade i oni polažu u otvaranje mogućnosti u razvoj turizma, no u ovom dokumentu predlaže se da će 'za zonu golf igrališta Sesvete uvjeti uređenja biti određeni u skladu s posebnim propisima'.