IZMJENE PLANOVA U ZAGREBU

'Ministarstvo pere ruke, a Bandić je poticao na sve'

21.12.2011 u 11:53

Bionic
Reading

'Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja (MZOUP) danas pere ruke od svega, ali morat će reći koja je njihova preporuka i što nam je činiti, jer ova se situacija mora riješiti. Morat će i pojasniti zašto im je trebalo punih godinu dana da odgovore na naš upit, baš kao i zašto je odgovor stigao dan nakon parlamentarnih izbora', kazao je Tomislav Saucha, predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja Skupštine Grada Zagreba, komentirajući na današnjoj konferenciji za novinare dopis koji je prošlog tjedna MZOUP dostavio na adresu gradskih zastupnika

Podsjetimo, MZOUP je prošlog tjedna Skupštini poslao dopis u kojem smatraju da su 33 prostorna plana nezakonito mijenjana, u namjeni, visini zgrada, promjeni trasa cesta. Najviše promjena nastalo je u periodu 2005.

do 2009. godine kada je, potezom pera, navodno po nalogu gradonačelnika Milana Bandića, tadašnja tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić, a danas savjetnica prvog čovjeka Grada, mijenjala planove.

'To ide na dušu onih koji su to omogućili, ali i na dušu najodgovornijeg od svih, gradonačelnika Milana Bandića, koji je sve znao i poticao. Osobno sam prisustvovao sjednici Skupštine kada je Bandić vikao na novu tajnicu Skupštine i tražio od nje da radi isto što i njena prethodnica, ali ona nije to željela i s njom je praksa mijenjanja planova potezom pera prekinuta', kazao Saucha.

Podsjetimo, Povjerenstvo je promatralo period od svibnja 1990. godine do lipnja 2010. i prije više od godinu dana zaključilo da je u 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali dokumenti.

U periodu od 1990. do 2000, kad su poslove tajnika obavljali Tomislav Babić i Bernarda Jurčec, objavljeno sedam predmeta ispravaka s ukupno 30 pojedinačnih točaka. U razdoblju od 2000. do 2005. uopće nije bilo ispravaka, a onda je uslijedio cijeli niz preinaka kojima se danas bavi DORH.

'Do 2005. godine ispravke su bile iznimka, a nakon toga one su postale pravilo. Dokumente koji su doneseni moramo proglasiti ništavnima. Svjesni smo da je šteta počinjena i nikome nije u interesu da se građevine uklone jer bi u tom slučaju deblji kraj izvukli građani koji su svoje stanove, primjerice, platili unaprijed, ne znajući da njih danas ne mogu uknjižiti. Ići ćemo u smjeru da pronađemo modalitet koji bi sve zadovoljio. Nije intencija da se sve ostavi u pravnom limbu ili da se građani oštete', istaknuo je Saucha.

Što se radilo na terenu, pojasnila je na primjeru UPU-a Munja članica Povjerenstva Vera Petrinjak Šimek

'Taj plan je propisivao da se na parceli od 5000 m2, u tlocrtu 2500 m2, gradi neboder od 20 etaža BRP-a 50.000 m2. Potezom pera njegova izgrađenost podignuta je s 50 na 90 posto, tlocrt je najednom dobio 4500 m2, a BRP 90.000 m2. Tu se ne radi o izmjeni, kako tvrdi Gradska uprava, nego o ispravku', mišljenja je Petrinjak Šimek

Potpredsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden drži da greške nisu tehničke, kako to tvrde u Gradskoj upravi, već sadržajne prirode te da broj nađenih grešaka upućuje na šlamperaj i neorganiziranost koja je omogućila pogodovanje pojedinim investitorima. Danas pokušavaju uvjeriti da se radilo o izmjenama i dopunama, a radilo se o ispravcima. Naime, kada nekoliko zgrada s pet katova naraste na devet ili kada D (društvena namjena op.a.) zonu promijenite u M2 (poslovno-stambenu), onda to nije dopuna nego ispravak', zaključila je Paliković Gruden