ZBOGOM KONCESIJAMA

Stižu velike promjene za obiteljske liječnike po uzoru na zapad

26.08.2017 u 21:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u subotu promjenu sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u instituciju ordinacije po uzoru na modele koje imaju druge zapadnoeuropske zemlje, a od novog sustava koristi će, tvrdi, imati i liječnici i pacijenti

'Ordinacije će biti u rukama onih koji u njima rade i koji ih stvaraju, i koji će se boriti za njih i za svoje pacijente do zadnjega dana i pri tome će imati interes i pacijenti i liječnici', rekao je Kujundžić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je kako slične modele već imaju Austrija, Njemačka i Švicarska.'Koncesija će se u formalnom smislu ukinuti, preformulirati, ali će svi liječnici koji žele raditi kvalitetno i dobro, koji mogu imati visoki broj pacijenata itekako imati motiva ostati u svojoj Hrvatskoj', poručio je ministar, napomenuvši da će liječnici i dalje dobivati sredstva od HZZO-a.

'Naravno da će dobivati (sredstva); osnovni smisao je da će, da bi imali ordinaciju, morati imati ugovor s HZZO-om. Ali to je zapravo jedan logičan slijed između liječnika, odnosno, ordinacije s jedne strane, i osiguravajućega društva', pojasnio je.

Sustav koncesija, kako je rekao, bio je jedna 'prijelazna, nespretna formulacija', koja će biti riješena s promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer 'koncesionari su zapravo za plaže, rude, vode, šume, a ne za ordinacije'.

Zakon je u pripremi i trebao bi biti prihvaćen u naredna tri mjeseca, a prilikom njegove pripreme razgovaralo se sa svim dionicima, koji, kazao je, u načelu pozdravljaju najavljene promjene.

Pacijentima će ostati sva prava, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu prodati ordinacije.

'To je normalno pravilo u svijetu normalnoga rada. Smisao je da se liječnik do zadnjega dana bori za ordinaciju i za pacijente i da će, ovisno o tome, kad ide u mirovinu moći dobiti i veću vrijednost', ocijenio je Kujundžić, istaknuvši kako je ključni cilj ove vlade čuvanje pacijenata, ali i osigurati im vrhunsku zdravstvenu zaštitu gdje god se u Hrvatskoj nalazili.

Upravo iz tog razloga, ministarstvo je osiguralo 187 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za specijalizacije za 273 mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za manje razvijene županije i otoke, a dosad je, kako je rekao, odabrano 197 kandidata koji počinju sa specijalizacijama.

'Sretni smo da su se javili kandidati, da će pedijatrija, ginekologija, obiteljska medicina i radiologija diljem Hrvatske u depriviranim područjima biti popunjena; da će s jedne strane mladi ljudi, liječnici, dobiti specijalizacije, a s druge strane Hrvati, neovisno gdje žive, imat će visoko kvalitetnu zdravstvenu zaštitu', kazao je ministar.

Istaknuo je kako je Vlada svjesna da se time problem neće u potpunosti riješiti, te je stoga već sada pokrenuta nova faza dobivanja novih sredstava i otvaranja novih specijalizacija, koja bi trebala biti realizirana u narednim mjesecima.

'Bruxelles razumije argumente, razumije kada su projekti zasnovani na činjenicama i vjerujemo da ćemo i to uspjeti dobiti', ocijenio je.

Nakon završene javne rasprave o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i uoči početka pregovora o kolektivnim ugovorima sljedeći tjedan, Kujundžić je također istaknuo da je vlada apsolutno otvorena za dijalog, te kao vjeruje da će obje strane imati razumijevanja za hrvatsku realnost u smislu materijalnih mogućnosti, ali i, s druge strane, za 'realnost potreba liječnika i želje hrvatskog naroda da hrvatski liječnici i sestre, kao i svi drugi mladi ljudi, ostanu u Hrvatskoj i imaju interesa ostati u Hrvatskoj'.

'Vjerujem da će u tom smislu dijalog biti obostrano pošten, korektan, otvoren, s razumijevanjem', poručio je.