poznato i radno vrijeme

Stiže nam proljeće pa i Botanički vrt u Zagrebu otvara svoja vrata, ove godine imaju zanimljivih iznenađenja

02.03.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Tepisi šafrana i visibaba, jaglaci, drijemovci, procjepak, šupaljke… ovo je samo mali dio onoga što ćete moći vidjeti nakon što Botanički vrt PMF-a otvori svoja vrata posjetiteljima

Botanički vrt PMF-a otvara vrata javnosti ovaj petak, 3. ožujka u 9.00 sati. Radno vrijeme u ožujku bit će ponedjeljkom i utorkom od 9.00 do 14.30, a od srijede do nedjelje od 9.00 do 16.00 (do sumraka). Već u travnju produljit će radno vrijeme do 19.00 sati.

Tepisi šafrana i visibaba prekrivaju čitav Vrt, a tu su još i jaglaci, drijemovci, procjepak, šupaljke… Nakon njih možete uživati u valu šumarica i kockavica, a već se naziru i ušiljeni vrhovi listova tisuća posađenih tulipana i sunovrata, fascinantnih kultivara kakvi u Zagrebu još nisu viđeni. U travnju i svibnju uživat ćete u rascvjetalim granama magnolija, trešanja, šljiva i jabuka, ali i nekih rijetkih stabala poput golubovaca (davidija). Potom slijedi Doba perunika: pet stotina novih i već dobro poznatih kultivara cvjetat će za vas, među kojima su po prvi puta i naši originalni križanci.

  • +9
Rasprodaja biljaka u Botaničkom vrtu Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Opsežni radovi na uređenju pojedinih dijelova Vrta u punom su jeku.

Od ove godine, prvi put u više od 130 godina, možete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu, koju je 1889. dizajnirao utemeljitelj Vrta, profesor Antun Heinz. Ova kamenjara pripada izvornom nacrtu Vrta iz doba njegova osnutka, dok su ostale podizane nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

Južni dio Sistematskog polja također dobiva novo lice. Oko gredica bit će postavljeni kameni rubnjaci od istarskog vapnenca, koji nisu fiksni pa će se gredice po potrebi moći preoblikovati.  U pripremi je otvaranje još jedne kamenjare – Submediteranske fitogeografske skupine, u jugozapadnom dijelu Vrta. Ova prostrana i niska kamenjara, građena između 1963. i 1965. godine, nikada nije bila dostupna javnosti. 

U lipnju kreće planirana obnova Viktorijine kuće (kupolasti staklenik), koja će biti oličena te dobiva novi stakleni pokrov. Stoga će divovski amazonski lopoč viktoriju pokušati uzgojiti u središnjem bazenu fontane, kako bi posjetitelji mogli uživati u njenim impresivnim listovima, a možda i pokojem cvijetu.