NASTAVNICI RUŠE JOVANOVIĆA

Stipić: On je nesposoban, neodgovoran, bahat i ciničan

17.12.2013 u 17:22

Bionic
Reading

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić biranim je epitetima u utorak opisao resornog ministra Željka Jovanovića najavljujući pritom peticiju za Jovanovićevu smjenu koju od danas pa do 19. prosinca potpisuju zaposlenici osnovnih i srednjih škola. Ministra je nazvao nesposobnim, nekompetentnim, neodgovornim, bahatim i ciničnim

Peticiju za Jovanovićevu smjenu, prema Stipićevim očekivanjima, potpisat će i oni učitelji i nastavnici koji do sada nisu podržavali akcije sindikata Preporod. Potporu je dala i udruga Nastavnici organizirano. Njihova predstavnica Ana Majnerić poručila je kako smjena ministra neće ništa riješiti, ali će biti dobar početak. 'Naš obrazovni sustav se urušava', poručila je. Kaže kako njoj osobno problem oko isplate plaća nije okidač koliko birokratizacija, nedisciplina i napadi roditelja.

Stipić je objasnio kako je izravan povod za peticiju umanjena plaća za studeni i neisplata troškova za prijevoz za prosinac. 'To ministru možda nije problem, no nama jest. On tvrdi da za vrijeme zimskih praznika ionako učitelja i nastavnika nema u školama i da su mu to javili prijatelji koje ima po školama. Mogao je pitati nekoliko stotina ljudi koji rade u Ministarstvu koji bi to trebali znati. Uostalom, mi godinama sugeriramo da bi za vrijeme zimskih praznika trebalo minimalizirati dolaske upravo zbog štednje na putnim troškovima i na grijanju škola. Nijedan se ministar o tome nije očitovao', govori Stipić.

'Želimo stoga da svi zaposleni u školama prepoznaju priliku da se riješimo nesposobnog, nekompetentnog, neodgovornog bahatog i ciničnog ministra', poručio je poslovično oštar Stipić.

Osvrnuo se i na Jovanovićevu samohvalu i činjenicu da je sam sebe prozvao najboljim ministrom Milanovićeve vlade. 'Kaže Jovanović da je obrazovanje učinio dostupnim svima. Valjda tu misli na prijevoz srednjoškolaca. U južnim županijama duguju devet milijuna kuna prijevoznicima. Kada pak kaže da je podigao kvalitetu obrazovanja, obmanjuje javnost, jer je sam rekao da se to ne može preko noći', poručio mu je Stipić.

Kaže Jovanović i da je uveo reda u sustav, a Stipić kaže kako ima dojam da je sve što je do sada radio nered. Hvali se ministar i da učinkovito upravlja sredstvima, na što Stipić zaključuje da je Milanović očito mislio da godina ima 11 mjeseci, 'jer je za to razdoblje predvidio sredstva za plaće te mu je usfalilo 600 milijuna kuna'. 'Ako je ovo red, kako onda izgleda nered?!' pita se Stipić.
Dodaje kako će ova peticija pokazati Jovanoviću što o blagodatima njegova mandata misle deseci tisuća zaposlenih u školstvu.

Poručuje da je Jovanović stvoren za stvaranje problema te kako će potpise početkom sljedećeg tjedna uručiti premijeru kao božićnu čestitku i apelirati na to da Jovanović bude prvi u redu za smjenu.