prihvaćanje ili prosvjed

Stipić: Idući tjedan izjašnjavanje sindikata o ponudi Vlade

07.10.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednik školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić izjavio je u petak kako će se hrvatski sindikati idući tjedan izjasniti o Vladinom prijedlogu za povećanje osnovice od četiri posto, nakon čega će se vidjeti idu li daljnje aktivnosti u smjeru prihvaćanja ponude, ili prosvjeda

Na konferenciji za novinare Stipić je kazao kako će Sindikat "Preporod", Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja te Sindikat socijalne skrbi 12. i 13. listopada provesti izjašnjavanje članstva, dok će ostali sindikati odluku vjerojatno donijeti na svojim sindikalnim tijelima te o tome izvijestiti javnost.

Ako se članstvo i sindikalna tijela izjasne za prihvaćanje Vladine ponude, u što je teško vjerovati, ići će se prema potpisivanju, a ako se to ne dogodi, tada gotovo sigurno slijedi veliki prosvjed u Zagrebu, kao uvod u najavu štrajka, pojasnio je Stipić.

Dodaje kako, nakon prosvjeda, sindikati imaju još samo jednu mogućnost, a to je najava štrajka, s tim da se prije štrajka mora provesti postupak mirenja.

Stipić očekuje da će evenutalni postupak mirenja imati isti tijek, kao i nekoliko prethodnih, a to je da će se tada uključiti premijer Andrej Plenković, jer je "teško vjerovati da će premijer doći pred sindikate s istom ponudom, kao i njegovi činovnici".

Podsjeća kako su sindikati na prvom sastanku predložili trenutno povećanje osnovice od 15 posto, jer naslijeđena inflacija iz 2021. i inflacija iz 2022. godine kumulativno daju tih 15 posto, ali su tijekom pregovora korigirali svoj zahtjev i zatražili trenutno povećanje osnovice od osam posto te pet posto u idućoj godini.

Nitko nikada nije dobio bitku s inflacijom, pa neće ni hrvatski sindikati. S obzirom da inflacija samo u jednoj godini iznosi 12,3 posto svjesni smo da vodimo bitku u kojoj je samo pitanje koliko ćemo moći umanjiti štetu i koliko će cijena našega rada biti manja nego prije godinu ili godinu i pol dana, poručio je Stipić.

  • +24
Pregovori Vlade i sindikata Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar