uoči sastanka

Sindikati javnih službi: Ne odustajemo od svojih zahtjeva

06.10.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade i sindikata počeli su u četvrtak treći krug pregovora o povećanju osnovica plaća i dodatku Kolektivnog ugovora, uoči kojih sindikati poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva koje smatraju realnima s obzirom na inflaciju u Hrvatskoj

''Ako će Vlada dati konkretan prijedlog, mi ćemo ga dati našim tijelima. Već danas bi mogli završiti s pregovorima ako, sukladno našim očekivanjima, Vlada prihvati naše zahtjeve koji su realni s obzirom na val poskupljenja u Hrvatskoj'', izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak prije početak sastanka.

Vlada i sindikati vode pregovore o povećanju osnovica plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Ukoliko dođe do dogovora, izmjene u osnovici plaća primijenit će se od 1. listopada, a predstavnici sindikata očekuju dodatno povećanje od 1.siječnja iduće godine, koje bi trebalo biti dogovoreno na aktualnim pregovorima.

U ovom trenutku, dvije su strane ''još poprilično daleko od dogovora'', dodao je Topolnjak.

''Očekujemo da Vlada prihvati jedan dio između onog što smo mi traži i onog što je ona ponudila, pa da se nađeno na nekoj sredini. Nadamo se da će to biti bliže našim zahtjevima'', poručio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, prošli je tjedan, nakon drugog kruga pregovara kazao da sindikati ne mogu pristati na povećanje manje od osam posto.

Treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata javnih i državne službe o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike odvija se danas kroz dva sastanka - i to s predstavnicima sindikata javnih službi u 11 sati i s predstavnicima državne službe u 14 sati u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.