VELIKA OPASNOST

Štetna azijska strizibuba i u Zagrebačkoj županiji

14.11.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Početkom studenog utvrđena je zaraza azijskom strizibubom Anoplophora chinensis (Forster), kukcem koji pričinjava velike štete na brojnim vrstama bjelogoričnog drveća, na novom području u jednom rasadniku u Rugvici u Zagrebačkoj županiji. U tijeku su aktivnosti koje prethode provedbi uništenja biljaka domaćina tom lokalitetu

Zbog opasnosti da se azijska strizibuba širi i dalje sadnim materijalom ukrasnog bilja, fitosanitarna inspekcija obavlja pojačani nadzor nad rasadnicima takvog bilja i vrtnim centrima koji se bave njegovom distribucijom.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je prvi put utvrđena zaraza ovim štetnikom na području Zadarske županije, na području općine Sveti Filip i Jakov gdje se trenutno provode mjere iskorjenjivanja. Sijeku se biljke domaćini sa simptomima zaraze kao i biljke domaćini koje se nalaze u polumjeru od 100 m oko zaraženih biljaka jer postoji opasnost da se i u njima nalaze ličinke ovog štetnika iako se simptomi još ne vide.

Naime, odrasla ženka od svibnja do rujna odlaže jaja pod koru drveta iz kojih se izlegu ličinke koje, hraneći se unutar debla, prave hodnike i tako uništavaju drvo uzrokujući njegovo postepeno sušenje. Simptomi se uočavaju tek nakon dvije godine kad iz drveta izađe odrasli kukac. Zbog takve biologije azijske strizibube, nije moguće rano otkriti zarazu.

Azijska strizibuba velika je opasnost za hrvatske šume, parkove, voćnjake i vrtove jer se brzo širi i nema prirodnih neprijatelja. U Europi taj kukac ima karantenski status, a unesen je iz Azije trgovinom sadnica drvenastog bilja i drvenim materijalom za pakiranje. Uočite li ovog kukca javire fitosanitarnoj inspekciji zbog poduzimanja hitnih fitosanitarnih mjera.