polovica tvrtki zatvorena

Šteta od rata u Ukrajini do sada 100 milijardi dolara

10.03.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Savjetnik ukrajinske vlade za gospodarstvo Oleg Ustenko rekao je u četvrtak da su ruske snage do sada nanijele štetu na ukrajinskoj infrastrukturi, zgradama i ostaloj imovini od najmanje 100 milijardi američkih dolara

Ustenko je rekao na online skupu u organizaciji Petersenova instituta za međunarodnu ekonomiju da je zbog rata posve zatvoreno 50 posto ukrajinskih tvrtki, dok ostala polovica radi daleko ispod kapaciteta.

Rekao je da je procjena štete "jako aproksimativna" i da uključuje ceste, mostove, bolnice, opremu i drugu imovinu.

Na pitanje kako bi se moglo financirati obnovu, rekao je da bi se dio novca mogao osigurati od ruske imovine zamrznute u svijetu uključujući imovinu ruske središnje banke u inozemstvu. U fond za obnovu moglo bi se prebaciti i zamrznutu imovinu ruskih oligarha.

Na pitanje o otpornosti ukrajinskog financijskog sustava i bankovnih plaćanja, Ustenko je rekao: "Rekao bih smo da u sadašnjim okolnostima OK".

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Rekao je da ukrajinske fiskalne rezerve iznose oko 27,5 milijardi dolara, dok su prije invazije iznosile 30 milijardi.

Unatoč pritisku na lokalnu valutu, Ukrajinci u područjima koja nisu pod okupacijom mogu doći do gotovine iz bankomata i plaćati na blagajnama u supermarketima bez dugih redova kakvi su viđeni u prva dva dana rata, a plaćanja kreditnim karticama i drugi oblici elektroničkog plaćanja funkcioniraju normalno, dodao je.

"Čak i u gradovima koji su sada okruženi ruskom vojskom... stanovnici mogu koristiti kartice", rekao je Ustenko.