olakšani ulazak

Slovenija nudi zaštitu izbjeglicama, zastupnici osudili agresiju Rusije

09.03.2022 u 22:10

Bionic
Reading

Slovenska vlada u srijedu je donijela odluku o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe kojom će olakšati mogući dolazak većeg broja izbjeglica iz Ukrajine, a parlament je deklaracijom osudio rusku invaziju te države

Odlukom vlade određeno je da se privremena zaštita u trajanju godine dana s mogućnošću produljenja najviše dva puta po šest mjeseci, zajamči osobama koje su raseljene zbog invazije ruskih oružanih snaga koja je počela 24. veljače.

Uz državljane Ukrajine zaštitu mogu dobiti i državljani trećih zemalja i osobe bez državljanstva koje su stekle pravo na međunarodnu zaštitu u Ukrajini ili imaju trajnu boravišnu dozvolu u toj zemlji, a ne mogu se vratiti niti u državu podrijetla.

Odlukom su obuhvaćeni i članovi obitelji, a u njoj se ne navodi koliko bi takvih osoba Slovenija temeljem danas donesene odluke mogla primiti.

Slovenski parlament u srijedu je velikom većinom izglasao deklaraciju o aktualnoj situaciji u Ukrajini kojom je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu i rusko priznanje neovisnosti pokrajina Donjeck i Lugansk.

Deklaracijom je podržao europsku perspektivu Ukrajine i donošenje plana kojom će joj se zajamčiti članstvo nakon što ispuni potrebne uvjete.

Za deklaraciju je glasalo 67 od 74 nazočna zastupnika, nitko nije bio protiv, a suzdržali su se zastupnici Slovenske demokratske stranke (SNS) Zmage Jelinčiča koji su naveli da bi se Slovenija trebala distancirati od događaja u Ukrajini kao teme, a brinuti se za svoje nacionalne interese.