godišnje zasjedanje

Srpska pravoslavna crkva ne prihvaća ni posredno ni neposredno priznanje neovisnosti Kosova

19.05.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva (SPC) priopćila je u petak da ne prihvaća ni posredno ni neposredno, de facto ili de iure, priznanje neovisnosti Kosova, a formiranje samostalne države na Kosovu ocijenila je izravno suprotnim međunarodnom pravu, Povelji UN-a i drugim općevažećim aktima i načelima

"Tako nešto nema podršku ni Vijeća sigurnosti UN-a, niti većine zemalјa svijeta, uklјučujući i pet zemalјa EU-a. To bi neizbježno izazvalo pojačano iselјavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko podrijetlo i vjeru, nego i sam opstanak našeg naroda"", priopćio je Arhijerejski Sabor SPC-a sa svog redovitog godišnjeg zasjedanja koje je u tijeku.

Vladike SPC-a drže da rješenje treba tražiti "isklјučivo u poštivanju načela koji jednako vrijede za sve u svijetu".

Iz SPC osuđuju napade na Srbe na Kosovu koje tumače kao pokušaj kosovskih institucija da ostvare etnički albansko Kosovo u kojem "slobodnog i normalnog života za Srbe teško može biti". Navode također da su Srbi zbog toga odlučili napustiti kosovske institucije dok se ne uspostavi Zajednica srpskih općina, što je u skladu s već potpisanim dogovorom s Prištinom u Bruxellesu, uz posredovanje EU.

Kao dodatni pritisak na kosovske Srbe SPC vidi "protuzakonitu eksproprijaciju zemlje u posjedu Srba" na sjeveru, gdje kosovska vlada namjerava graditi policijsku bazu, što SPC vidi kao pritisak koji ide za prinudnim iseljavanjem Srba s teritorija Kosova.

Sabor je pozvao međunarodnu zajednicu da pruži aktivniju zaštitu SPC-u na Kosovu i "pomogne u sprječavanju donošenja nelegalnih zakona i sudskih presuda koje se donose na štetu Crkve".

Arhijereji SPC-a, podržavajući dijalog i mirno rješavanje svih pitanja na Kosovu, poručuju da žele pružiti svoj doprinos razvoju međuetničkih odnosa i suradnje s drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Sabor SPC pozvao je Albance i Srbe da teškoće rješavaju u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja, posebno pozivajući na to Albance u područjima gdje su većina. Sabor je istaknuo "iskreno uvjerenje da je suživot Srba i Albanaca na Kosovu ne samo moguć, već i neophodan".

Priopćenje SPC-a uslijedilo je dva dana nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić, u povodu zasjedanja Sabora, priredio prijem i svečani ručak u povodu zasjedanja Sabora.

Poruka Sabora dolazi i u danu kad je na sjeveru Kosova, poslije lokalnih izbora, u četiri općine koje je bojkotirala vodeća, ujedno i sestrinska stranka Vučićevog SNS-a, Srpska lista, najavljena prisega novizabranih gradonačelnika, predstavnika kosovskih stranaka koje su sudjelovale na izborima, uz izlaznost nešto veću od tri posto.

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković u petak je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je "započela okupacija sjevera Kosova i Metohije od Albina Kurtija".

Petković je rekao da je u tijeku razgovor Vučića i posebnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka i naglasio da Kurti želi gurnuti Srbiju "u sukobe s međunarodnom zajednicom", od koje je zatražio da zaustavi namjere kosovskog premijera.