mjesecima se nije oglašavalo

Srbija ukinula Krizni stožer za suzbijanje covida, vlasti istaknule da više ne postoji potreba za njim

19.01.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Srbijanska vlada formalno je u četvrtak ukinula Krizni stožer za suzbijanje covida-19, premda se to tijelo o svom djelovanju već mjesecima nije službeno oglašavalo u javnosti

Stožer je, kako se navodi u priopćenju Vlade, ukinut s obzirom na to da je širenje koronavirusa sa svim podvarijantama smanjeno "u bitnoj mjeri" u odnosu na vrijeme osnivanja tog tijela. Vlada je istaknula da ne postoji potreba za poduzimanjem "koordiniranih aktivnosti organa državne uprave" i stručnjaka medicinske i pratećih struka. Krizni stožer formiran je nakon proglašenja pandemije koronavirusa 2020. godine.

Srbija je zbog pandemije proglasila izvanredno stanje sredinom ožujka iste godine, u trenutku kad je imala pedesetak zaraženih i jednu žrtvu korone, a uslijedile su rigorozne i rigidne mjere, ograničenja i zabrane, praćene policijskim satom, te izvođenjem vojske na ulice.

Prvi val korone u Srbiji istodobno je praćen dramatičnim obraćanjima članova stožera te najviših državnih dužnosnika, ponajprije predsjednika Aleksandra Vučića, koji je upozoravao i da će "groblja biti tijesna" ako građani ne budu slijedili državne mjere u suzbijanju koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji od početka pandemije do 18. siječnja ima 2.462.353 potvrđene zaraze koronavirusom i 17.630 registriranih smrtnih slučajeva covida 19.

U srijedu su testirana 12.554 uzorka i potvrđene još 963 zaraze, a preminulo je osmero oboljelih. Na bolničkom liječenju je 295 pacijenata, od kojih je 16 na respiratorima. Vijest o zaraženim i umrlima od korone u Srbiji je, kao i u većini zemalja svijeta, već mjesecima izvan dnevnog fokusa medija i službene politike.

  • +4
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic