vučićev prijedlog

Srbija smanjila izborni prag s pet na tri posto

08.02.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Skupština Srbije usvojila je u subotu izmjene izbornih zakona kojima je izborni prag snižen s pet na tri posto, uz izuzetak stranaka nacionalnih manjina kojima nije potrebno osvojiti tri posto glasova za dobivanje zastupničkih mandata

Izmjene Zakona o izboru zastupnika i Zakona o lokalnim izborima zatražila je zastupnička skupina vladajuće koalicije nakon nedavnog prijedloga srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića.

Izmjene Zakona predviđaju da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da dobiju tri posto glasova kako bi im bili dodijeljeni mandati, pri čemu se pri raspodjeli mandata primjenom načela najvećeg količnika, količnici izbornih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 posto.

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republičko izborno povjerenstvo (RIK), koje može zatražiti mišljenje nadležnog nacionalnog vijeća o tome je li podnositelj izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

Uz ove izmjene prihvaćen je i prijedlog zastupnice oporbene Demokratske stranke (DS) Gordane Čomić da na izbornim listama mora biti najmanje 40 posto žena.

Za izmjene zakona glasalo je 157 zastupnika, a stupit će na snagu u roku kraćem od uobičajenih osam osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

Prijedlog za smanjenje izbornog praga izazvao je posljednjih dana brojne polemike obzirom da se znatan dio stranaka oporbe, okupljenih u koaliciju Savez za Srbiju, opredijelio za bojkot izbora, upozoravajući da ne postoje uvjeti za pošteni izborni proces, posebice zbog činjenice da oporbi nije dostupna većina vodećih elektroničkih i tiskanih medija, uključujući i Radio-televiziju Srbije (RTS) kao javni servis.

Dok vladajuća koalicija tvrdi da je smanjenje izbornog praga na štetu vodeće Srpske napredne stranke, ali će pridonijeti većoj demokratizaciji društva, oporba upozorava da je to manevar vladajućeg režima koji želi napraviti „vlastitu oporbu“ i omogućiti strankama ekstremne desnice da osvoje mandate.

Predstavnici Europskog parlamenta posljednjih mjeseci pokušali su posredovati u pregovorima vlasti i oporbe o izbornim uvjetima, ali su samo djelomice u tome uspjeli jer je Savez za Srbiju ostao ustrajan u odluci da bojkotira izbore.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhely ovoga tjedna je, tijekom svog prvog posjeta Beogradu od stupanja na dužnost, pozvao oporbu da odustane od bojkota.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji održat će se krajem travnja ove godine.