terorizam

Srbija privela Milana Radoičića, vođu skupine koja je izvela napad kod Banjske na Kosovu

03.10.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je u utorak da je uhićen Milan Radoičić

Uhićenom Radoičiću određeno je zadržavanje do 48 sati.

'Dana 3. listopada 2023. godine policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili su pretres stana i drugih prostorija Milana Radoičića, kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati', priopćeno je iz srbijanskog MUP-a.

Uz kaznenu prijavu priveden je u Više javno tužiteljstvo u Beogradu.

Radoičić je bivši potpredsjednik Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu. Preko odvjetnika Gorana Petronijevića u petak je uputio pismo, u kojem je priznao da je predvodio teroristički napad u selu Banjska na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen kosovski policajac, a poginula su i tri Radoičićeva suborca.

'Razlog našeg povratka je bio ohrabriti srpski narod s tog područja da se odupre teroru kojem je svakodnevno izložen. Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do brojnih stranih pomagača, da sam osobno izvršio sve logističke pripreme za obranu naroda te ovaj čin nema nikakve veze s mojim dosadašnjim političkim angažmanom', poručio je Radoičić. Svu krivnju je preuzeo na sebe i tvrdi da srpske vlasti nisu imale nikakve veze s akcijom koju je predvodio.

Kosovske vlasti tvrde da je ranjen u napadu i da je pobjegao na liječenje u Srbiju. Od napada nije viđen u javnosti.

Podsjetimo, Radoičić se već godinama spominje kao kontroverzni poslovni čovjek na sjeveru Kosova, povezan s mnogim kaznenim djelima, od ilegalne trgovine građevinskim materijalom pa do ubojstva Olivera Ivanovića, vođe umjerene struje Srba na Kosovu.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia