sumnjiv lik

Tko je Milan Radoičić, čovjek koji je navodno vodio oružani napad na Kosovu

27.09.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Srpske liste, političke stranke srpske zajednice na Kosovu Milan Radoičić, za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u ubistvu kosovskog policajca, već dugi niz godina veže se za brojne kriminalne afere na sjeveru Kosova.

Po navodima kosovske policije Radoičić je vodio naoružanu skupinu Srba koja je prije tri dana usmrtila kosovskog policajca i još jednog ranila. U akciji koju su zatim provele specijalne jedinice kosovske policije poginula su četiri napadača, a više njih je uhićeno. Prema pisanju portala Istraga.ba Radoičić je u akciji ranjen i nalazi se na liječenju u Srbiji.

Kosovske vlasti događaj smatraju terorističkim napadom.

Radoičić je na mjesto potpredsjednika najveće stranke kosovskih Srba imenovan nekoliko mjeseci nakon ubojstva srpskog oporbenog političara Olivera Ivanovića 2018. godine.

Kosovsko tužiteljstvo ga je 2019. godine osumnjičilo da je pomogao i organizirao skupinu koja je ubila Ivanovića. Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić branio je Radoičića rekavši da on nije ubio Ivanovića i da nije sudjelovao u organizaciji, logistici i poticanju na ubojstvo, piše Klix.ba.

Vučić ga je opisao kao nekoga tko "čuva Srbiju na Kosovu" i "prvi stoji na braniku" Srba na sjeveru Kosova.

Srbijanski list Krik pisao je da se Vučić s njim sastao u Beogradu i rekao javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je siguran da Radoičić nije umješan u Ivanovićevo ubojstvo. Predsjednik Srbije je insistirao da je Radoičić domoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motiviran.

Pravosudnim organima u Srbiji Radoičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, drugog poduzetnika sa sjevera Kosova, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona Hypo Alpe Adria Leasinga.

Kosovski ministar podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Anadolija Balkan/Youtube

Prije dvije godine američko Ministarstvo financija stavio je Radoičića na crnu listu, zajedno sa petnaestero drugih Srba sa sjevera Kosova. Među ostalim tu se našao i njegov kum Veselinović.

'Veselinovićeva kriminalna skupina uključena je u podmićivanje velikih razmjera kosovskih i srpskih sigurnosnih dužnosnika koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije', navodi se objavi američkog ministarstva.

Radoičićeve veze sežu ne samo do političkog vrha Srbije, već i dijela političkog miljea kosovskih Albanaca. On se 2017. godine na jahti u Budvi sastao sa kosovskim poduzetnikom i političarem Behgjetom Pacollijem o čemu je pisao srbijanski KRIK.

Okršaj u selu Banjska na Kosovu. Dio ranjenih prevezen je u Srbiju. Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL

Tom prilikom s njima je sjedio tadašnji i aktualni predsjednik Srpske liste Goran Rakić. Nakon tog susreta Pecoli je napustio dotadašnje političke partnera i pridružio se koaliciji Ramusha Haradinaja, postavši ministar vanjskih poslova Kosova. Tada su članovi Srpske liste dobili tri ministra u Vladi Kosova.

Tri mjeseca nakon što je postao premijer Haradinaj je govorio o tome koliki je utjecaj Radoičića među kosovskim Srbima.

Krik je pisao da u to vrijeme Radoičić nije bio ni na kakvoj političkoj poziciji ali je njegov utjecaj u podzemlju učinio da postane čovjek koji odlučuje.

'Radoičić je kum i desna ruka Zvonka Veselinovića, čovjeka koga izveštaji policije i sigurnosnih službi opisuju kao vođu kriminalne skupine na sjevera Kosova koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. U nelegalnim poslovima, Veselinović je, kako piše u izveštaju BIA-e, surađivao sa albanskim kriminalcima južno od Ibra, od kojih je najpoznatiji Ismet Osmani, sa nadimkom Curi, koji je sredinom ove godine uhićen na Kosovu zbog reketiranja. Prema tom izveštaju, Radoičić je preuzimao drogu od Osmanija i prebacivao je u Srbiju'; navodi se u tekstu Krik-a.